Cărţile de identitate nu vor mai fi la fel. Schimbări majore pentru români în 2021

Noile cărți de identitate electronice, în conformitate cu reglementările Uniunii Europene, vor intra în vigoare începând din 2 august 2021. Acestea vor fi eliberate începând cu vârsta de 12 ani, vor avea dimensiunea unor carduri bancare și vor conține o serie de elemente de identificare, pe un cip electronic.

26 dec. 2020, 16:12
Cărţile de identitate nu vor mai fi la fel. Schimbări majore pentru români în 2021

Se schimbă cărţile de identitate! Românii vor putea primi acte în conformitate cu reglementările din Uniunea Europeană. Legea 162/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative care cuprind dispoziții privind evidența persoanelor și actele de identitate ale cetățenilor români a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis pe 3 august 2020.

Se schimbă cărţile de identitate

Actul normativ pune în aplicare un regulament al Uniunii Europene obligă autoritățile române să schimbe cărțile de identitate, valabile în prezent, începând cu 2 august 2021. Acesta vor fi aliniate la standardele din Uniunea Europeană. Actualele cărți de identitate vor rămâne valabile și vor permite titularilor să călătorească pe teritoriul altor state UE până la expirarea lor.

Noi reguli de intrare în Marea Britanie de la 1 ianuarie. Cartea de identitate, de domeniul trecutului

Cartea electronică de identitate, cu cip electronic, care va deveni obligatorie începând cu luna august a anului viitor va putea fi eliberată de la vârsta de 12 ani, la solicitarea părinților. Spre deosebire de cărțile actuale, noile documente vor conține mai multe informații despre titular, inclusiv amprentele digitale și vor putea fi utilizate la diferite instituții, în locul altor documente. „Cartea electronică de identitate permite titularului autentificarea în sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne și în sisteme informatice ale altor instituții publice sau private, precum și utilizarea semnăturii electronice, în condițiile legii”, se arată în lege.

Astfel, titularul va putea să utilizeze semnătura electronică, care va fi inclusă în noul document, ca să se autentifice online în sistemele informatice ale instituțiilor publice și private, pentru a beneficia de servicii electronice bancare, fiscale, în relația cu ANAF, sociale, financiare, educaționale sau de altă natură. În plus, noul buletin va putea include și domiciliul în străinătate.

Legea permite și eliberarea cărților simple

Legea stipulează şi posibilitatea unui cetățean de a opta pentru eliberarea unei cărţi de identitate simple, ca și cele de acum, care nu va conţine nici un cip. Acestea, însă, nu vor permite titularilor să mai circule liber în Uniunea Europeană, doar în baza actului de identitate, cu va fi nevoie de un pașaport valabil.

Conform legii, cărțile de identitate simple şi cărțile electronice de identitate se vor elibera cu următoarele termene de valabilitate: 2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani; 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani; 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani; nelimitată, după împlinirea vârstei de 60 de ani, pentru cartea de identitate simplă.