Geopolitician american, previziuni îngrijorătoare despre planurile Rusiei: „Harta topografică a spaţiului rusesc în Europa ne dă indicii despre ce urmăreşte Putin. Vor urma Moldova, Ţările Baltice, Polonia şi România”

Peter Zeihan, reputat geopolitician american, este autorul unor predicţii îngrijorătoare care au la bază harta topografică a spațiului rusesc în Europa. Analizând această hartă, specialistul a ajuns la concluzia că au existau nouă porți de acces prin care Rusia a fost invadată de-a lungul istoriei sale, opt dintre ele fiind pierdute după prăbuşirea URSS. În acest cotext, Putin ar urmări să recucerească aceste porţi, nord-estul României fiind una dintre ele.

23 apr. 2022, 12:44
Geopolitician american, previziuni îngrijorătoare despre planurile Rusiei: „Harta topografică a spaţiului rusesc în Europa ne dă indicii despre ce urmăreşte Putin. Vor urma Moldova, Ţările Baltice, Polonia şi România”

Rusia a fost invadată de aproximativ 50 de ori în istoria sa și toate invaziile au venit prin una din cele nouă teritorii de acces care leagă fostul spațiu sovietic de restul lumii. Dintre acestea nouă, poarta poloneză şi poarta basarabeană sunt cele mai mari. Scopul final al lui Putin este să astupe toate aceste nouă porți, este de părere Zeihan.

Previziuni îngrijorătoare despre planurile Rusiei: „Harta topografică ne dă indicii despre ce urmăreşte Putin”

În prezent, Rusia mai deţine doar o poartă, restul de opt fiind pierdute după prăbuşirea URSS. Puțin câte puțin, odată cu conflictul kazah, cu Nagorno-Karabah, cu războiul din Georgia și cel din Crimeea, rușii au reuşit să adune fragmente din aceste teritorii pentru a bloca porțile de acces.

Citeste si Previziunile „profetului apocaliptic” despre soarta Rusiei: „Rusia este speranţa lumii. Va crea o lume mai bună prin curățarea oamenilor de gândurile negative și pasiunile distructive”

Poarta de acces basarabeană, una dintre cele mai mari, este reprezentată de Republica Moldova şi de nord-estul României. Pe acolo, turcii au invadat adesea. Ca să aibă control asupra porţii poloneze, pe unde invadau naziştii, Putin va trebui să cucerească Polonia de Est, până în centrul Varșoviei, la fluviul Vistula, apoi Estonia, Letonia și Lituania în întregime, pentru că pe acolo invadau suedezii. Din aceste şase ţări care s-ar afla pe lista lui Putin, cinci sunt membre NATO.

Dacă Ucraina va fi cucerită în întregime, ruşii vor avea controlul asupra a încă două porți de acces. Aşadar, pentru restul de şase, Kremlinul va mai avea războaie de dus.

Declinul demografic face ca Rusia să nu mai aibă tineri care să lupte pe front

Peter Zeihan explică, apoi, de ce a fost nevoie ca invazia ruşilor în Ucraina să aibă loct fix în anul 2022: „Acesta este ultimul an în care Rusia are la dispoziție un segment destul de numeros de populație între 20 și 30 de ani, ca să poată avea o armată pe bază de înrolare obligatorie„.

În Rusia, nașterile de copii au scăzut dramatic de-a lungul ultimelor două generaţii. Astfel, s-a ajuns de la șapte copii per familie la sub doi în prezent. Iar asta era înaintea de declinul maxim, atins în perioada post-sovietică. Acum natalitatea este la aproximativ 1,4 (copii per femeie). Generația care s-a prăbușit demografic în anii ’90 este acum şi mai redusă numeric.

Dacă ruşii nu ar fi ănceput războiul împotriva Ucrainei anul acesta, ar fi avut mari dificultăți numai în a controla propriile teritorii, nici vorbă despre a mai lupta cu vreun agresor extern.

Rusia, şanse mari să câştige războiul

Geopoliticianul american este de părere că eşecurile Rusiei de până acum sunt datorate în principal incompetenţei pe partea de gândire strategică. Coordonarea militară și  logistica au un nivel foarte scăzut. „Peste 1000 de vehicule, într-un singur șir, lung de 65 de km… îmi pare rău, e stupid„, este de părere Zeihan.

Citeste si Clarvăzătoarea Vera Lyon, „Baba Vanga din Kazahstan”, previziuni frapante despre soarta Rusiei: „O navă rusească navighează în ape tulburi. Către ea se îndreaptă o barcă în care se află Trump”

Şi totuşi, în pofida acestor lucruri, ruşii au cele mai mari şanse să obţină victoria pentru că îi depășesc numeric pe ucraineni, au echipament mai bun, au linii de aprovizionare mai scurte, pot suporta un număr uriaș de pierderi omenești, iar civilii nu se vor răzvrăti. Cetăţenii ruși sunt de acord cu ce face Putin fie din motive naționaliste, fie din motive strategice. Disidenţii ruşi nu vor prelua puterea, iar ruşii care se revoltă şi participă la proteste sunt mai puțin de o zecime de procent din populație, insuficient pentru influența cât de puțin o dictatură, atrage atenţia analistul.

Rusia ar fi zdrobită într-un potenţial război cu SUA

Dacă NATO nu va reuşi să blocheze Rusia în Ucraina, iar ruşii vor merge mai departe pentru a-și atinge următoarele ținte, atunci va avea loc o confruntare directă americano-rusă, atrage atenţia Zeihan.

De aceea, strategia NATO și a Casei Albe este de a trimite orice echipament militar disponibil, care nu necesită o reaprovizionare fizică statică sau un punct de lansare, ca în cazul avioanelor. Atâta timp cât Rusia este împotmolită într-o baie de sânge în Ucraina, nu poate trece la următorul pas, în teritoriile în care se află trupe americane, explică geopoliticianul american, potrivit timpul.md