Casa Verde Fotovoltaice 2023. Înscrierile pentru obținerea de subvenții s-au încheiat în patru regiuni

Înscrierile pentru obținerea de subvenții în vederea instalării de sisteme fotovoltaice pe acoperișurile locuințelor prin programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 s-au încheiat pentru patru regiuni de dezvoltare - București-Ilfov, Centru, Nord-Est și Nord-Vest. Urmează să se deschidă aplicația pentru depunerea de proiecte și din celelalte patru regiuni - Sud-Est, Sud Muntenia, Sud-Vest și Vest - și apoi și pentru lăcașele de cult.
Irina Dumitrescu
08 iun. 2023, 11:14
Casa Verde Fotovoltaice 2023. Înscrierile pentru obținerea de subvenții s-au încheiat în patru regiuni
Cât costă montarea panourilor fotovoltaice

Casa Verde Fotovoltaice beneficiază în 2023 de un buget de 1,75 miliarde lei, sumă ce poate asigura finanțare pentru 87.000 de locuințe. Beneficiarii programului pot primi până la 20.000 de lei, pentru un sistem fotovoltaic de 3 kWp, sumă pentur care solicitantul are obligația  să plătească o contribuție proprie de 2.000 lei.

„Subvenția de 20.000 de lei acoperă 90% din costul unui sistem fotovoltaic de 3 kWp, care înseamnă aproximativ 8 panouri și care acoperă necesarul unei locuințe în proporție de 80%. Acest sistem reprezintă un minim necesar și, la nevoie, pot fi instalate panouri suplimentare și, în funcție de cerințe sau consum, chiar și baterii pentru stocarea energiei. În general, investiția într-un sistem fotovoltaic se amortizează în aproximativ 5 ani. Prin subvenția acordată prin Casa Verde Fotovoltaice, perioada de amortizare se reduce la mai puțin de un an de zile. Contribuția proprie a beneficiarului, de 2.000 de lei, reprezintă practic suma facturilor pe aproximativ un an”, a explicat Dan Tudose, fondatorul E-Acumulatori.ro, pentru Adevărul.

Citește și: Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023. Bugetul pentru regiunea București – Ilfov s-a epuizat în 9 minute

Conform datelor ANRE, dacă în 2019 în România erau numai 300 de prosumatori, numărul acestora a crescut de 130 de ori până la finalul anului 2022, când erau înregistrați 40.171 prosumatori. Pentru 2023, ANRE a prognozat peste 100.000 de noi prosumatori, numărul acestora putând ajunge, până la sfârșitul acestui an, la circa 150.000.

Citește și: Un român a investit câteva mii de euro în panouri fotovoltaice, iar acum plătește cu 60% mai puțin la facturile la energie: „Este o investiție bună”

 

Anamaria Marin, Head of Marketing e-Home, Enel X România, a vorbit despre documentele necesare pentru înscrierea în Programul Casa Verde Fotovoltaice și alegerea instalatorului de panouri fotovoltaice.

Care sunt documentele necesare pentru înscriere?

„Conform ghidului de finanțare, există un set de documente solicitate de AFM. Toate aceste documente fac justificarea încadrării în criteriul de eligibilitate. Vorbim despre:

– actul de identitate care trebuie să reflecte adresa de implementare (să fie aceeași cu adresa din actul de identitate);

– certificatul de atestare fiscală de la ANAF din care să rezulte că nu există datorii la bugetul de stat;

– un document justificativ că nu există datorii la bugetul local,

– un extras de carte funciară, practic, pentru locația sau terenul unde dorește să fie amplasat sistemul de panouri fotovoltaice pentru care solicită finanțarea;

– în cazul unităților locative cu mai mult de două spații locative, va fi necesar și extrasul de carte funciară colectiv;

Ceea ce este important este că la momentul înscrierii acestor documente în platformă, acestea să fie în termen de valabilitate. Fiecare dintre documentele solicitate conform ghidului au un termen standard de valabilitate.

Ceea ce este foarte important este că documentele încărcate de solicitanți în momentul înscrierii nu vor mai putea fi reîncărcate sau modificate ulterior. Deci încărcarea solicitării în platforma AFM necesită un grad de atenție foarte mare, să ne asigurăm că am încărcat documentele corecte, că acestea sunt vizibile și sunt în termen de valabilitate.”, a spus Anamaria Marin.

 

Cum să ne alegem instalatorii de panouri fotovoltaice?

„Fiind o investiție pe care fiecare solicitant o va face, este foarte important să-și aleagă un partener de încredere cu care să pornească pe acest drum.

Instalatorul cu care va colabora este important să-i ofere consultanță de la începutul proiectului, până la finalizarea acestuia, până când clientul își poate obține calitatea de prosumator, să-i ofere consultanță în ceea ce privește documentația tehnică necesară operatorului de distribuție în vederea actualizării certificatului de racordare, să poată avea o comunicare pe tot parcursul proiectului cu privire la termenul de implementare și tot ce este necesar a se face pentru a se termina cu succes acest lucru.

Cred că este important și din punct de vedere economic să existe transparență de la început și să nu fie solicitate sume în avans pentru acest proiect.”, a spus Anamaria Marin.

 

Care este pasul următor pe care solicitanții trebuie să-l facă după ce s-au înscris pe platforma AFM?

„În paralel cu înscrierea solicitanților există și sesiunea de validare a instalatorilor și noi, ca și instalatori, trecem printr-o recertificare de către Administrația Fondului de Mediu pentru a fi declarați eligibili în a instala aceste proiecte cu  finanțarea obținută de la dânșii. După momentul înscrierii în platformă, fiecare solicitant, la un anumit punct, va avea opțiunea să își selecteze instalatorul cu care va continua proiectul. Va avea lista doar cu instalatorii certificați.

În momentul în care îl va selecta, instalatorul va primi informare, iar de aici mai departe, instalatorul va trebui să îi verifice clientului documentele și să îi ofere un răspuns cu privire la aprobarea sau respingerea lui în calitate de solicitant și, bineînțeles, justificarea în cazul respingerii. Există o etapă de 90 de zile, timp în care clientul este necesar să se înscrie în platformă, să selecteze instalatorul, acesta să ofere un răspuns cu privire la eligibilitatea și la corectitudinea datelor.”, a spus Anamaria Marin.

DailyBusiness
Românii care primesc 1.500 de euro de la stat. Cererea se depune din 30 mai, iar banii vor ajunge direct în cont!
Spynews
Familia Andreei, studenta de la Medicină ucisă de Mirel Dragomir, declarații sfâșietoare la un an de la tragedie: „Nu este zi să nu plâng de dorul tău!
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Simulare BAC 2025, subiecte limba română. Ce le-a picat elevilor de la real și uman. Update
Capital.ro
Gata cu Călin Georgescu. Anunțul care zguduie România din temelii: Am pus punct, n-am mai rezistat
Playtech.ro
Ce este interzis să faci de Buna Vestire 2025. E mare păcat să încalci aceste tradiții
DailyBusiness
Lidl le oferă clienților câte 300 de lei sub formă de vouchere. Produsele care pot fi achiziționate cu acești bani
Adevarul
Obiceiurile europene legate de duș care îi șochează pe americani. Unul din ele privește spălatul zilnic
wowbiz.ro
Epidemie în România! Trei persoane au murit, iar alte 120 au ajuns la spital după ce au fost diagnosticate cu această boală
Spynews
Ce le-a cerut cu disperare Dana Marijuana magistraților! Cântăreața nu mai suportă arestul preventiv
Spynews
Ce zodii resimt cel mai mult efectele eclipsei de Soare în Berbec. Se anunță o perioadă transformatoare pentru acești nativi
Evz.ro
Răspunsul lui Ceaușescu, când i-a fost cerută fiica în căsătorie
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
De nerecunoscut! Transformarea incredibilă a fostei jucătoare de tenis, după ce a slăbit enorm
kanald.ro
Tragedie în județul Prahova! O familie cu șase copii a rămas fără casă, după un incendiu devastator
Cancan.ro
Anunț de ultimă oră pentru românii care au cont la Raiffeisen Bank! Schimbare MAJORĂ pentru clienți
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se schimbă permisul de conducere la pensionari. Lege nouă pentru șoferii vârstnici din România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Fosta soție a fotbalistului milionar a dat de belea cu un obsedat
stirilekanald.ro
Tânără dispărută cu 10 zile în urmă, găsită cu toate oasele rupte pe marginea unei șosele. Ce a pățit Maria după a mers la un "party" în Dubai
Cele mai populare sloturi cu jackpot din 2025
MediaFlux
Ce se întâmplă cu valoarea ecotichetului Rabla pentru mașini. Nemulțumirile sunt evidente
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Schimbare majoră la impozitarea caselor și mașinilor. Categoria de români care va fi taxată „din oficiu” de ANAF