CASTIGATOR EUROVISION 2015: Verdictul lui Mihai Trăistariu înainte de FINALA EUROVISION

CASTIGATOR EUROVISION 2015. Mihai Trăistariu (38 de ani) a urmărit cea de-a doua semifinală Eurovision 2015, care s-a desfășurat joi seară (21 mai), și a analizat performanțele participanților la concurs. Acesta și-a spus părerea într-un mesaj publicat pe pagina lui de pe o rețea socială.

RomaniaTV.net
22 mai 2015, 13:58
CASTIGATOR EUROVISION 2015: Verdictul lui Mihai Trăistariu înainte de FINALA EUROVISION

FINALA EUROVISION 2015 LIVE: CASTIGATORUL EUROVISION 2015… este Suedia


CASTIGATOR EUROVISION 2015. Mihai Trăistariu a reprezentat România la Eurovision în anul 2006, cu melodia „Tornero”, cu care a reușit să obțină locul al patrulea în finală, cu 172 de puncte. Anul acesta, Mihai Trăistariu a criticat și a lăudat participanții la Eurovision 2015, realizând un jurnal cu păreri pe pagina lui de Facebook. La începutul mesajului, artistul a ținut să menționeze faptul că scena este foarte bine gândită, lăudându-i pe organizatorii austrieci, scrie Click.ro.

În opinia lui Mihai Trăistariu, cântecul Suediei ar putea câștiga Eurovision 2015, având de partea sa calitatea compoziției, vocea și spectacolul care însoțește momentul artistic.

Eurovision 2015, Suedia: „I-am pus nota maximă astăzi”

Mihai Trăistariu consideră că prestația participantului Suediei la a doua semifinală Eurovision 2015, Måns Zelmerlöw cu piesa „Heroes“, a fost una foarte bine pusă la punct. Artistul și-a exprimat dorința ca Suedia să fie câștigătoarea concursului: „I-am pus nota maximă astăzi! De altfel, e preferata mea pe tot concursul! Refrenul îți rămâne în minte, vocea e la superlativ, iar show-ul e demn de vremurile futuriste în care trăim. Așa DA! MI-AȘ DORI SĂ CÂȘTIGE MARELE CONCURS”.

Eurovision 2015, Israel: „Nu m-ar surprinde să câștige maneaua asta”

Interpretarea celui care reprezintă Israelul la Eurovision 2015, Nadav Guedji cu melodia „Golden Boy”, nu l-a lăsat indiferent pe Trăistariu. Acesta spune că, deși nu i-au plăcut ritmurile orientale ale melodiei și numele manelistic al melodiei, i-a dat notă mare la concurs: „Nu m-ar surprinde să câștige maneaua asta! Deși băiatul are voce foarte bună. Refrenul oriental, însă, nu mă lasă să-mi doresc prea mult de la Israel! Mai are și numele «Golden boy» (Băiatul de aur). Ce mi-e Copilul de aur… ce mi-e Băiatul de haur… oricum, i-am pus notă mare. E, totuși, concurs de creație și… chiar e o piesă care-ți rămâne în minte”.

Eurovision 2015, Muntenegru: „Bătrânicios, învechit, old-fashioned”

Trăistariu a criticat aspru prestația reprezentantului țării Muntenegru la Eurovision 2015, Knez, care a cântat melodia „Adio”. Artistului nu i-a plăcut deloc stilul de modă veche și nu își explică cum a ajuns în finală: „Bătrânicios, învechit, old-fashioned… și, BINEÎNȚELES că au luat datorită blocului balcanic. Că altfel nu-mi explic!”.

Eurovision 2015, San Marino: „Cea mai ușoară piesă cântată vreodată la Eurovision”

Cei doi concurenți care au reprezentat San Marino la Eurovision 2015, Anita Simoncini și Michele Perniola cu melodia „Chain of Lights”, nu l-au surprins cu nimic pe Trăistariu. Mai mult, acesta a fost dezamăgit de felul în care concurenții și-au reprezentat țara la Eurovision: „Am auzit azi… poate cea mai ușoară piesă cântată vreodată la Eurovision. Ce naiba! N-au putut să găsească un pasaj unde să ridice un pic vocea?! Chiar așa banal ne prezentăm? Totuși, bine că n-au mai trimis-o din nou pe tipa aia care tot vine de trei ani încoace, de parcă ăștia n-au decât o cântăreață în toata țara”.

La sfârșitul mesajului, Trăistariu anunță că va urmări și finala concursului și va realiza o analiză similar în legătură cu prestațiile concurenților. Finala Eurovision 2015 se va desfășura sâmbătă (23 mai), iar pe scena de la Viena vor cânta nu mai puțin de 27 țări, printre care și România.

EUROVISION 2015. Anul acesta, concursul se va ține în Austria, Viena, după ce Conchita Wurst a câştigat finala de anul trecut. Totuși, telespectatorii din toată lumea vor putea urmări concursul Eurovision 2015 la televizor, și își vor putea vota favoriții. 

De-a lungul anilor, formatul concursului s-a mai schimbat, însă principiile de bază au rămas aceleași: țările participante înscriu cântece care vor fi, apoi, interpretate live într-o emisiune TV transmisă în direct simultan în tările ce aparțin Rețelei Eurovision.

Eurovision 2015: Finala concursului

La finala concursului vor participa cele șapte țări care au finanțat Eurovision 2015, Austria, Australia, Germania, Italia, Franța, Spania și Regatul Unit, împreună cu primele 10 țări din fiecare semifinală care au reușit să treacă mai departe.

În finală vor ajunge țările cele mai votate de telespectatori prin sistemul de votare.

Concursul va avea patru prezentatori, Alice Tumler, Mirijam Weichselbraun, Arabella Kiesbauer și Conchita Wurst, câștigătoarea ediției Eurovision de anul trecut, care va găzdui celebra Cameră verde la Eurovision 2015.

Citeşte şi EUROVISION 2015: Patriarhul Rusiei, Kirill, speră într-un INSUCCES al ţării sale. Este dezgustat de concurs

Sistemul de votare de la Eurovision

Sistemele de votare utilizate în trecut s-au schimbat de-a lungul anilor. Sistemul actual se folosește începând din 1975 și este un sistem de votare pozițional. Țările acordă un set de puncte (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 12) celorlalți participanți, 12 puncte primind favoritul.

Voturile sunt verificate de un supervizor, care este responsabil de asigurarea corectitudinii alocării punctelor. Această funcție este ocupată din 2011 de Jon Ola Sand.

După actul de interval, când toate punctele sunt deja calculate, prezentatorii intră în direct cu purtători de cuvânt din fiecare țară votantă pentru a afla rezultatele voturilor. Înainte de 1994, acest lucru s-a realizat prin convorbiri telefonice în direct. Din 1994, purtătorii de cuvânt apar în transmisiune directă audio-video prin satelit. 

Astăzi, punctele de la 1 la 7 sunt afișate automat pe ecran (schimbare adusă în 2006), iar celelalte puncte sunt citite în ordine ascendentă de către purtătorul de cuvânt, culminând cu scorul maxim (12 puncte). Țările trebuie să își anunțe punctajele în una dintre limbile oficiale ale EBU (engleză, franceză), iar prezentatorul va repeta scorurile în cealaltă limbă. Exclamația „douze points” („douăsprezece puncte” în franceză) este frecvent asociată Concursului Muzical Eurovision.

Fiecare televiziune participantă este obligată să transmită integral și în direct programul, inclusiv toate cântecele, trecerile în revistă, votarea și interpretarea de la final a cântecului câștigător, înlocuind doar intermediul cu pauze publicitare dacă dorește.

România la Eurovision 2015

Trupa Voltaj, care reprezintă România la Eurovision, va intra sâmbătă în finală cu numărul 20, după ce organizatorii concursului au decis ordinea interpretărilor în show-ul în care va fi stabilit câștigătorul competiției cântecului european 2015.

Astfel, ordinea intrării țărilor concurente în finala Eurovision este următoarea: Slovenia, Franța, Israel, Estonia, Marea Britanie, Armenia, Lituania, Serbia, Norvegia, Suedia, Cipru, Australia, Belgia, Austria, Grecia, Muntenegru, Germania, Polonia, Letonia, România, Spania, Ungaria, Georgia, Azerbaidjan, Rusia, Albania și Italia.

Citeşte şi EUROVISION 2015: Cu cine se bate Voltaj în FINALA EUROVISION

Reguli de vot:

– Telespectatorii pot vota prin intermediul aplicatiei oficiale, pe telefon și / sau SMS. Fereastra de vot se deschide după ce ultima piesă din concurs a fost interpretată, și se încheie 15 minute mai târziu.

– În fiecare țară va fi organizat un clasament al tuturor cântecelor, aranjate în funcție de rezultatele unui televot. 

– Un alt clasament va fi alcătuit pe baza notelor obținute de juriu, 12 fiind punctajul maximum pe care îl poate obține fiecare țară.

– Câștigătorul Eurovision va fi ales în urma votului juriilor de specialitate din țările participante, cumulat cu votul publicului. 

– Votul juriului și votul publicului au ponderi egale.

– Publicul și membrii juriului nu pot vota pentru țara pe care o reprezintă.

– Dacă există o egalitate între două sau mai multe piese în clasamentul combinat între voturile publicului și juriului, piesa care obține un clasament mai bun la tele-vot va prevala asupra celeilalte.

EUROVISION 2015: În semifinala de joi seară au participat, în ordine, Lituania, Irlanda, San Marino, Muntenegru, Malta, Norvegia, Portugalia, Cehia, Israel, Letonia, Azerbaidjan, Islanda, Suedia, Elveţia, Cipru, Slovenia şi Polonia.

Cele zece ţări calificate în semifinala de joi seară se alătură altor zece ţări calificate în prima semifinală, care a avut loc marţi seară, printre care s-a numărat şi România, reprezentată de trupa Voltaj, cu piesa „De la capăt/ All Over Again”.

Astfel, în finala de sâmbătă vor participa România, Grecia, Estonia, Belgia, Armenia, Serbia, Rusia, Albania, Georgia, Ungaria, Lituania, Muntenegru, Norvegia, Cipru, Slovenia, Polonia, Israel, Letonia, Azerbaidjan şi Suedia. Acestora li se adaugă ţările calificate direct în finală – Marea Britanie, Spania, Germania, Franţa, Italia, Australia şi Austria.

Ca şi marţi seară, finaliştii de joi – desemnaţi pe baza votului telespectatorilor şi a votului unui juriu de specialitate, în egală măsură – au fost anunţaţi într-o ordine întâmplătoare.

În semifinale au avut drept de vot doar telespectatorii care au urmărit competiţia la televiziunile publice în ţările participante în etapa respectivă şi în ţările calificate direct în finală (Marea Britanie, Spania, Germania, Franţa, Italia, Australia şi Austria).

Un număr de 40 de ţări au participat la ediţia din acest an a Eurovision.

Semifinalele Eurovision 2015 au fost transmise live de TVR, iar finala de sâmbătă va fi şi ea transmisă în direct de Televiziunea Română, de la ora 22.00 (ora României).

Cea de-a 60-a ediţie a concursului Eurovision are loc la Viena, în Austria, după ce artistul travestit Conchita Wurst a câştigat ediţia din 2014 a competiţiei, cu piesa „Rise Like a Phoenix”.

Ordinea intrării în concurs în cea de-a doua semifinală:

Lituania

Irlanda

San Marino

Muntenegru

Malta

Norvegia

Portugalia

Cehia

Israel

Letonia

Azerbaidjan

Islanda

Suedia

Elveţia

Cipru

Slovenia

Polonia

Trupa Voltaj, reprezentanta României, s-a calificat în finala Eurovision 2015, care va avea loc sâmbătă.

Ţările calificate în finala concursului în prima semifinală:

Armenia

Belgia

Grecia

Estonia

Serbia

Ungaria

Rusia

Albania

România

Georgia