Cât a ajuns să coste o legătură de ceapă? Prețurile au luat-o razna total înainte de Paște

Doar câteva săptămâni ne mai despart de Paște, iar gospodinele sunt gata să înceapă pregătirile. Totuși, anul acesta bucatele tradiționale vor fi cu mult mai scumpe, dat fiind că au fost înregistrate creșteri excesive ale prețurilor la alimentele de bază. Cât a ajuns să coste o legătură de ceapă.

20 mart. 2023, 11:33
Cât a ajuns să coste o legătură de ceapă? Prețurile au luat-o razna total înainte de Paște

Inflația record din România se reflectă în absolut toate sectoarele vieții, iar cele mai semnificative modificări ale prețului au fost remarcate în cazul alimentelor de bază. Una dintre cele mai consumate legume de la noi din țară a ajuns să coste o avere. Ceapa uscată românească costă aproape 10 lei pe kilogram, în timp ce aceea din import ajunge la la 7 lei pe kilogram. Și arpagicul, care este la mare căutare, a înregistrat creșteri semnificative ale prețului. Agricultorii spun că această situație se datorează cantităților mici de material săditor produs în țară.

Citește și: Planta care poate face miracole pentru sănătatea ta! Se găsește primăvara și poate fi folosită în mai multe feluri de mâncare

Producătorii au tone de ceapă verde, în special în bazinele legumicole din județul Dâmbovița. Prețul pe legătura de ceapă a fost constant pentru mai mulți ani la rând, însă acum producătorii sunt obligați să crească prețul, deoarece costurile de producție cresc de la o lună la alta.  În linii mari, acest lucru se întâmplă din cauza crizei din energie și a prețurilor carburanților.

Războiul din Ucraina a generat o criză la nivel global, care s-a tradus într-o inflație record și o creștere a prețurilor care a depășit orice estimare. Nu doar ceapa s-a scumpit, ci și cartoful, varza, dar și alte legume care până acum aveau prețuri cât se poate de accesibile pentru orice tip de buzunar.

Cât s-a scumpit o legătură de ceapă

Acest val de scumpiri se pare că nu s-a oprit, iar acum înainte de Paște acestea au luat-o razna total. Ceapa, o legumă folosită de gospodine în majoritatea preparatelor tradiționale, a ajuns să coste o avere. Oficialii români au găsit două explicații care stau la baza acestor scumpiri. Pe lângă războiul din Ucraina, aceștia au pus în discuție și faptul că producția de ceapă din Europa a fost foarte slabă în ultimele luni de zile.

„Pe lângă asta, nu excludem ca vânzătorii să profite de penuria de ceapă și să adauge în preț și o componentă speculativă. Să profite de lipsa de ceapă pentru a-și rotunji veniturile, mai exact”, spune oficialul român, care a mai adăugat și că vor începe niște controale la marii producători, dar și la magazine, pentru a se vedea situația stocurilor de ceapă.

Pe rafturile supermarketurilor din România se găsește foarte rar ceapa românească, în general fiind scoasă la vânzare ceapă din import din Polonia, Olanda, ori Franța. Iar dacă stăm să ne uităm la prețuri, în Franța un kilogram ceapă costă un euro, în timp ce în Olanda 1,19 euro.

Inclusiv ministrul Agriculturii, Petre Daea, se declara șocat când a fost în piață și a văzut prețurile. La momentul declarațiilor făcute de ministrul Agriculturii, un kilogram de ceapă costa 7 lei, însă ministrul nu părea încântat de practica comercianților.

Citește și: Amendă de până la 5.000 lei dacă ai această plantă în curte. Autoritățile locale încep verificările în curând