Cât a scăzut prețul apartamentelor în Greenfield? Dacă anul trecut îl cumpărai cu 140.000 de euro, acum îl găsești și cu 90.000 de euro

Problemele de la Greenfield care privesc accesul în cartier au început să se reflect și în prețul apartamentelor. Oamenii încearcă să fugă de acest cartier, așa că sunt dispuși să lase din preț.

21 mart. 2023, 12:34
Cât a scăzut prețul apartamentelor în Greenfield? Dacă anul trecut îl cumpărai cu 140.000 de euro, acum îl găsești și cu 90.000 de euro

De luni de zile cei 6.000 de oameni care locuiesc în cel mai mare complex imobiliar din Nordul Bucureștiului trăiesc clipe de coșmar. Fiecare dimineață parte trasă la indigo. Pentru a ieși din cartier spre Capitală, locuitorii din Greenfield sunt nevoiți să stea la cozi de zeci de minute și să ocolească. Singura variantă directă ar fi un drum forester, însă acesta a fost blocat din cauza unui conflict între dezvoltator, Romsilva și cele două primării. Cetățenii au ajuns să fie victime colaterale, iar pentru ei pare că nu mai există nicio soluție.

Citește și: Mihai Bobonete intervine în scandalul „Greenfield”: ”Doamna Primar Clotilde Armand, vă rog să semnați blestemata aia de hârtie!”

În fiecare dimineață locuitorii din cartierul Greenfield pleacă cu noaptea-n cap cu speranța că vor reuși să evite cozile kilometrice care se formează. Aproape niciodată nu reușesc să se bucure de acest lux. Singura variantă prin care pot să părăsească cartierul este o alee cu o singură pe sens. Pe lângă faptul că nu este oricum o variantă realmente funcțională, acest drum nu îi duce spre Capitală, ci spre Ilfov.

„E la fel de îngrozitor în fiecare dimineaţă”, spune o şoferiţă. „Ai pus în cap o întreagă comunitate”, crede un bărbat. „Oamenii au început să vândă apartamentele”, adaugă un altul. „Romsilva a declarat că pe o parcelă NU se poate circula şi au închis drumul”, declară un bărbat. „Sunt nişte pseudoprobleme”, este de părere un şofer. „Nu cred că e problemă de poluare”, susţine altcineva. Concluzia unui rezident: „E coşmar!”

La ora 7 dimineața, miile de locuitori din cartierul de lux din nordul Capitalei stau deja la cozi care se întind pe câțiva kilometri.

„Acum am 45 de minute de când am plecat de acasă”, spune o şoferiţă.

Lucrurile stau puțin mai bine atunci când polițiștii locali dirijează traficul. Reprezentantul proprietarilor din Greenfield a explicat că a solicitat primăriei să trimită agenți și după-amiaza, însă autoritățile locale au explicat că nu au suficient personal. Totul se trage de la un petic de drum prin pădure, care a fost închis. Din acel moment a fost ruptă legătura cu orașul. Pe lângă bariera pusă acolo de Ocolul Silvic, acum drumul a fost blocat și de un buștean. Mai mult, a fost făcută inclusiv o gaură pentru ca oamenii să nu mai poată trece nici măcar pe jos. Mulți au decis să renunțe la mașină, așa că merg pe jos până la Zoo Băneasa.

„Ne adaptăm şi luăm un fâş pe noi şi mergem şi pe ploaie dacă e”, povesteşte un bărbat.

Problema Greenfield departe de a se rezolva

Acel drum prin pădure există de mai bine d e50 de ani. Atunci când cartierul era în construcție, dezvoltatorul a folosit drumul în mod ilegal, iar noii locatari din complex au continuat să îl folosească și după ce șantierul a fost închis. În acest context, un ONG de mediu a dat în judecată dezvoltatorul pentru 300 de metri de drum care a fost pietruit. Pe lângă acest aspect, ONG-ul a mai reclamat și faptul că ca ar polua pădurea, iar instanța le-a dat dreptate.

„Este fond forestier. Accesul în fond forestier este interzis”, declară Mugurel Ghinescu, şeful Ocolului Silvic Bucureşti. Legea e clară, dar asta nu înseamnă că e şi dreaptă. „Şi drumul către Braşov trece prin pădure, pe Valea Prahovei. Nu cred că e problemă de poluare”, adaugă Mugurel Ghinescu, şeful Ocolului Silvic Bucureşti.

Drumul este împărţit în două: o bucată este, în acte, drum forestier. Aleea pietruită este pădure.

„Prima bucată de drum forestier trebuie promovată Hotărâre de Guvern, iar pentru ultima bucată, care este pădure, trebuie făcută obligatoriu scoatere definitivă din fond forestier”, explică Mugurel Ghinescu, şeful Ocolului Silvic Bucureşti.

Odată cu această problemă legată de accesul în cartier, mai mulți oameni vor să scape de coșmarul de acolo. Tot mai multă și-a scos apartamentele la vânzare, însă prețurile sunt cu mult mai mici. Dacă anul trecut îți cumpărai un apartament de două camere cu 140.000 de euro, acum prețurile sunt cu mult mai mici. Acum același apartament se vinde cu doar 90.000 de euro.

Citește și: Consilier local PNL la Sectorul 1 rupe tăcerea în scandalul „Greenfield”: „Armand e pierdută în peisaj, dă vina pe unii și pe alții. Doamna primar, lăsați certurile și crizele, hai să faceți treabă”