Cât ar urma să fie valoarea salariului minim de la 1 iulie 2024. Simona Bucura-Oprescu a explicat cum se va aplica legea

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat care ar urma să fie valoarea salariului minim începând cu data de 1 iulie 2024.

26 mart. 2024, 20:00
Cât ar urma să fie valoarea salariului minim de la 1 iulie 2024. Simona Bucura-Oprescu a explicat cum se va aplica legea
Cât ar urma să fie valoarea salariului minim de la 1 iulie 2024. Simona Bucura-Oprescu a explicat cum se va aplica legea

Simona Bucura-Oprescu a vorbit despre piața deficitară de muncă din România și despre măsurile pe care Guvernul le pregătește pentru a rezolva această problemă. Ministrul Muncii a anunțat că salariul minim va crește de la 1 iulie 2024.

Citește și: Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, recunoaşte că România ar putea adopta impozitul progresiv: „Să vedem care este varianta cea mai potrivită”

Cât ar urma să fie valoarea salariului minim de la 1 iulie 2024

În cadrul conferinței „Human Revolution. Resursele Umane – Parteneri în Construirea Viitorului”, Simona Bucura-Oprescu a vorbit despre majorarea salariului minim din România din acest an.

„Pentru Ministerul Muncii și Solidarității Sociale prioritatea mandatului meu o reprezintă piața muncii. Și asta deoarece considerăm că este foarte important să avem o piață a muncii foarte puternică, pentru a avea de unde să plătim salarii și pensii. Este foarte important să înțelegem nevoia angajatorilor! Dacă acum zece ani angajatorii trăgeau puternice semnale de alarmă cu privire la fiscalitate, astăzi cea mai importantă problemă pe care mediul de afaceri și angajatorii o ridică este legată de lipsa forței de muncă. Aici este zona în care trebuie să venim cu politici clare, trebuie să venim cu politici fundamentate.

La finalul anului trecut am avut o întâlnire în Consiliul Național Tripartit unde orientarea pe care cele trei părți, reprezentanții confederațiilor sindicale, reprezentanții patronatelor și reprezentanții Executivului, este aceea ca de la 1 iulie 2024 să avem o valoare de 3700 de lei salariu minim pe economie. Foarte important, pentru că și în acest mecanism pe care îl avem în lucru și la care lucrează colegii noștri de la Institutul Național de Cercetare în domeniul muncii și protecției sociale, ținem cont de trei componente.

Una dintre cele trei componente este reprezentată de productivitate. Este foarte important ca, în creșterea salariului minim, să nu se regăsească doar nevoia socială de creștere a venitului, ci aceasta să fie corelată cu creșterea productivității, astfel încât să avem și pentru angajatori o creștere sănătoasă, astfel încât angajatorul să își poată permite să vină cu creșteri suplimentare pentru angajați.

Important este ca și angajatul să fie preocupat în permanență să aducă un plus de valoare pentru angajator. Angajatorul trebuie să fie primul interesat să plătească mai bine un angajat bun, cu atât mai mult pe o piață a forței de muncă deficitară. Este important ca salariul minim să reflecte ceea ce face angajatul efectiv. Pentru că sunt situații în care se găsesc și alte forme de stimulare a salariaților”, a afirmat Ministrul Muncii.

Citește și: EXCLUSIV | O nouă majorare pentru pensionari în 2025. Simona Bucura Oprescu anunță o triplă creștere a pensiilor : „E o garanție că vor beneficia de ea”