Cât câştigă, de fapt, un gunoier în 2022. Ce valoare are „sporul de rușine”

Cât câştigă, de fapt, un gunoier în 2022. Unele date statistice realizate în America spun că angajaţii din salubritate au a cincea cea mai periculoasă slujbă. Pe lângă salariile de bază, aceştia se bucură și de câteva avantaje, însă. cu toate astea, au printre cele mai mici salarii.

14 mart. 2022, 15:46
Cât câştigă, de fapt, un gunoier în 2022. Ce valoare are „sporul de rușine”

Cât câştigă, de fapt, un gunoier în 2022. Conform unor studii de piață, colectarea deșeurilor a avut o rată de mortalitate de 30 la 100 000 de lucrători într-un singur an, deși munca propru-zisă nu este una agreabilă și nu oricine este dispus să o facă. În România, anul trecut, conform statisticii, erau aproximativ 50.000 de oameni angajați în serviciile de salubritate din România.

Cât câştigă, de fapt, un gunoier în 2022

Acum, un gunoier încasează lunar aproximativ 2.400 de lei, procentul fiind în creștere față de anul prcedent cu 11%, potrivit datelor statistice ale INS.  Salariul a fost cu cel puțin 30% mai mic decât venitul mediu pe economie.

La salariul încasat, un angajat din salubritate mai primește un bonus, care este denumit „spor de rușine”, de 15%. Un șofer care lucrează în același sistem de salubritate, conform aceloraşi date INS, încasează lunar aproximativ 3.300 de lei, la care se adaugă același procent de 15%.

Citeşte şi: INS anunţă dezastrul pentru români: Gazele s-au scumpit cu peste 51%, iar energia electrică cu 15% în ultiumul an

Această categorie de români poate scăpa de o taxă, la salubritate

Condițiile sunt destul de simple pentru bucureșteni. Tot ce trebuie să facă este să arunce deseurile în funcție de pubela dedicată. Această activitate trebuie să o facă toți locuitorii unui bloc, iar gunoaiele să nu fie amestecate.

Colectarea selectivă/separată a deșeurilor a devenit obligatorie începând cu 1 iulie 2019. Potrivit legii, containerele obișnuite, în care oamenii îşi aruncau până acum gunoiul, vor fi înlocuite cu pubele speciale pentru fiecare categorie de deșeu în parte. Resturi menajere, hârtie, sticlă şi plastic.

Firmele de salubritate trebuie să doteze punctele de colectare a deșeurilor cu cele 4 recipiente pentru cele 4 fracții. Amenzile pentru firmele de salubritate care nu respectă regulile sunt între 20 000 – 40 000 lei. Aceleași amenzi se aplică și persoanelor juridice care nu se adaptează noilor reglementări.

Cetățenii care nu se vor conforma regulilor, vor fi amendați cu până la 2000 de lei. Vor avea de plătit însă şi o taxă de salubritate mai mare cu 25%. În timp ce celorlalți le scade factura cu 25%.