Cât câștigă o stewardesă în 2023. Salariile de bază pot ajunge la câteva mii de euro pe lună, iar la acestea se adaugă și bonusuri

Job-ul de stewardesă e printre cele mai dorite din lume. Mulți tineri și tinere își doresc să fie însoțitori de bord gândindu-se că în acest fel pot să călătorească prin toată lumea, să stea la hoteluri de lux și să primească mulți bani.

03 mai 2023, 11:17
Cât câștigă o stewardesă în 2023. Salariile de bază pot ajunge la câteva mii de euro pe lună, iar la acestea se adaugă și bonusuri

Cât câștigă o stewardesă în 2023. Ce nu știu mulți e că e, totuși, un loc de muncă stresant, pentru care e nevoie de o mulțime de abilități. Mai mult decât atât, salariul nu e mereu atât de motivant precum ne imaginăm, totul depinde de compania de zbor. În plus, în timpul pandemiei de Covid, piloții și însoțitorii de bord au fost printre cei mai afectați de restricții, motiv pentru care mulți au fost nevoiți să se reorienteze spre alte job-uri.

Cât câștigă o stewardesă

  • Wizz Air

Cum spuneam, salariile depind de fiecare companie în parte. Spre exemplu, la Wizz Air, ca la mai toate companiile, vorbim de un salariu de bază de câteva sute de euro, la care se adaugă tot felul de bonusuri. Venitul lunar total ar putea fi de peste o mie de euro. Vorbim în special despre diurne de cel puţin câteva zeci de euro pe ziua de zbor, dar şi despre un comision de 10% din ceea ce reuşesc să vândă pe parcursul unui zbor. În plus, există posibilitatea de rotunjire a veniturilor graţie efectuării unor ore suplimentare.

Citește și Topul celor mai ieftine destinații europene unde românii își pot petrece minivacanța de 1 Mai. Zborurile sunt mai ieftine decât un weekend în România

  • Tarom

La Tarom lucrurile nu stau mult diferit. Pe lângă salariul de bază, forma în care se acordă bonusurile e diferită. Pot fi zboruri plătite la oră, sporuri de zi, de noapte și de risc sau chiar o diferenţiere între diurnele plătite pentru cursele interne şi cele plătite pentru cursele externe.

  • Ryanair

Un însoțitor de bord de la Ryanair ar putea primi 1200-1500 de euro pe lună, în funcție de experiență și vechime. Angajatorii le oferă des angajaților tot felul de bonusuri, primă de angajare, bilet de avion cu discount sau traininguri gratuite.

  • Emirates și Qatar, printre companiile cel mai bine plătite

Salariul de bază la Qatar Airways e de două sau trei ori mai mare ca la Tarom sau Wizz Air. În plus, se plătesc cel puțin nouă euro pentru fiecare oră de zbor, iar o stewardesă are un număr minim de 70 de ore de zbor pe lună. Vorbim de câteva sute de euro care se adaugă la salariul de bază. Ar exista și un bonus de acomodare.

Citește și Drama aviaţiei româneşti în era COVID! Mii de piloţi şi stewardese au ajuns de la salarii de mii de euro la minim pe economie: „Am zburat şi cu 6 pasageri!”

La Emirates, salariul lunar ar fi de 2000-2500 de euro. La această sumă se adaugă și cazare gratuită în apartamente cu două sau trei camere, plata utilităţilor, transport gratuit, bilete de avion gratuite către ţara de origine şi retur, cazare la hoteluri de top, pe banii companiei, între zboruri, etc.