Cât costă benzina în restul Europei. Tarife apropiate de cele din România, dar salarii de 5 ori mai mari | EXCLUSIV

Altfel se simte tăvălugul scumpirilor în statele cu economie fragilă, precum România. Un bun exemplu în acest sens reprezintă majorarea explozivă a tarifelor la carburanți, raportate la salariile medii nete. 

24 iun. 2022, 19:00
Cât costă benzina în restul Europei. Tarife apropiate de cele din România, dar salarii de 5 ori mai mari | EXCLUSIV

Printarea excesivă a banilor în perioada COVID, de Rezerva Federală Americană (FED) și Banca Centrală Europeană, coroborate cu măsurile „Green Deal” comandate de la vârful Uniunii Europene au declanșat o inflație fără precedent la nivelul SUA și al Europei. În plus, se mai adaugă și efectele conflictului militar din Ucraina, respectiv sancțiunile economice americane și ale UE împotriva rușilor.

Cetățenii din statele occidentale au început deja să-și exprime nemulțumirile față de deciziile neinspirate ale guvernelor. În România, antreprenorii locali, angajații și pensionarii suferă și mai mult în urma scumpirilor.

Puterea de cumpărare a românilor era înainte de recesiune oricum mult mai slabă decât a vest-europenilor și a celor din centrul continentului. Acum, situația a devenit intolerablă.

Statele nordice au cele mai mari prețuri la carburanți, cu până la 50% mai mari față de țara noastră, dar salariile sunt cu aproape 500% mai mari. 

În Suedia, Spania, Marea Britanie, Italia și Franța, prețul carburantului este cu aproximativ 25% mai mare, dar veniturile medii lunare nete sunt cu aproximativ 300% mai mari față de cele ale cetățenilor de pe teritoriul României. 

 

România vs. restul Europei. Salariile medii nete lunare vs. prețul mediu al benznei

 

Norvegia – 3.792 de euro salariul mediu net lunar / 2,44 euro prețul mediu pentru litrul de benzină

Germania – 2.970 de euro / 1,88 euro

Suedia – 2.769 de euro / 2,15 euro

Finlanda – 2.509 euro / 2,52 euro

Franța – 2.791 de euro / 2,07 euro

Marea Britanie – 2.451 de euro / 2,16 euro

Spania – 2.039 euro / 2,11 euro

Italia – 1.752 de euro / 2,05 euro

Polonia – 1.019 euro / 1,70 euro

România – 802 euro / 1,74 euro

Vezi AICI prețul carburanților în toată Europa.

 

În lipsa unor măsuri ferme, care să vină în sprijinul populației, se anunță vremuri grele pentru România, avertizează specialiștii

 

Majorarea tarifelor carburanților și a energiei a declanșat un efect de scumpiri în lanț, în toate domeniile.

În România deja au început protestele la pompă, ale șoferilor, față de dublarea prețurilor la carburanți, dar guvernul nu a venit cu soluții mulțumitoare. Astfel, pe 30 iunie, sute de mii de români vor bloca stațiile benzinarilor.

Economistul Mircea Coșea susține că acesta este abia începutul. Scumpirile vor continua, iar tensiunile sociale se vor amplifica.

„Lucrurile sunt dificile pentru România. Așa cum bine știm, când prețul brut al petrolului crește, și prețul la pompă crește. Dar dacă prețul la brut scade, nu scade și la pompă. Românul a început să se bucure de răul cel mai mic.

Protecția Consumatorului și ASF nu reacționează, statul nu face nimic pentru că la fiecare litru de benzină câștigă.

Se anunță o perioadă dificilă în vară, când va exista o criză de lichiditate în rândul populației, ceea ce înseamnă o scădere a economiei. În toamnă și iarnă va fi și mai greu, pentru că vor crește prețurile, în special la energie”, a declarat fostul ministru al Economiei, pentru RomâniaTV.net.

În România, companiile străine dețin monopolul: Petrom (parte a grupului OMV) – Austria, Lukoil – Rusia, MOL – Ungaria, Rompetrol (parte a grupului KMG International) – Kazahstan, SOCAR – Azerbaijan.