Cât costă testele de COVID 19 pentru acasă. Procedura, similară cu a testelor de sarcină sau glicemie

Testele pentru a depista dacă pacienţii au dezvoltat imu­ni­tate la noul coronavirus încep să se prefigureze ca o ade­vă­rată industrie, impor­tatorii acestor produse promovându-le în mediul online, dar şi în rândul farmaciştilor şi al distribuitorilor. Preţurile variază între 50 şi 138 de lei, potrivit ofertelor analizate de ZF, iar procedura este similară cu cea de la testele pentru glicemie sau pentru sarcină.

RomaniaTV.net
07 aug. 2020, 09:01
Cât costă testele de COVID 19 pentru acasă. Procedura, similară cu a testelor de sarcină sau glicemie

Testele pentru a depista dacă pacienţii au dezvoltat imu­ni­tate la noul coronavirus încep să se prefigureze ca o ade­vă­rată industrie, impor­tatorii acestor produse promovându-le în mediul online, dar şi în rândul farmaciştilor şi al distribuitorilor.

Mai multe companii importatoare pun pe piaţă aceste dispozitive, iar preţurile variază între 50 de lei şi 140 de lei ♦ Rezultatul testului este disponibil în circa 15 minute.

Importatorii sau producătorii au obligaţia să notifice Agenţia Medicamentului în trei luni.

„Le-am luat şi noi pentru că am avut solicitări, nu prea se găsesc deocamdată. Tipul acesta de boală produce efecte la nivel psihologic, în momentul în care afli de cineva că are coronavirus, ajungi să mimezi şi tu simptomele. Cred că vor fi mulţi care au dubii şi vor încerca testele. Cred că pentru o perioadă va fi o explozie a interesului pentru testele acestea. Testul va costa 70 de lei în medie‚” a spus Paul Negoiţă de la Iris Pharm pentru ZF.

Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti va avea de joi un call center dedicat COVID-19

El a menţionat că procedura este asemănătoare cu cea de la testele pentru glicemie, iar iniţial a achiziţionat doar cinci seturi de teste, care au fiecare 25 de astfel de teste rapide.

De la debutul pandemiei de coronavirus, la nivel Mondial au apărut mai multe tipuri de teste, folosite şi în prezent. Pentru a diagnostica prezenţa virusului se folosesc testele PCR, cu cel mai mare grad de accurateţe, de circa 99%, care se recoltează din nas şi gât, iar rezultatul vine în circa 6-8 ore. Sunt şi teste mai rapide de diagnosticare, însă accurateţea acestora scade la jumătate faţă de cele PCR.

Pentru a vedea dacă pacienţii au făcut virusul şi au dezvoltat anticorpi după ce infecţia a trecut, se folosesc testele serologice, pe bază de probă de sânge, care identifică prezenţa sau lipsa anticorpilor pentru noul virus.

Testele rapide se numesc Core tests şi au o accurateţe de 97% la depistarea anticorpilor de Covid-19. Preţul pentru un astfel de test este de 50 de lei.

„Dispozitivele medicale pentru diagnostic in vitro de autotestare trebuie să fie evaluate inclusiv de un Organism Notificat la Bruxelles pe Directiva 98/79/EC pentru a putea fi introduse pe piaţa UE. În răspunsul precedent am afirmat că nu avem cunoştinţă de existenţa unor produse care să deţină acel certificat de conformitate emis de un Organism Notificat”.

„Certificat care să le permită introducerea pe piaţa UE ca dispozitive de autotestare‚” a răspuns ANM la solicitarea ZF.