Cât de justificată este scumpirea pâinii. Un fermier dezvăluie câţi bani sunt cheltuiţi, de fapt, pentru producerea unei pâini

Un fermier din judeţul Timiş consideră că scumpirea pâinii nu este justificată. Acesta a făcut un calcul pentru a arăta românilor câţi bani sunt cheltuiţi, de fapt, pentru producerea unei pâini simple.

04 oct. 2022, 19:40
Cât de justificată este scumpirea pâinii. Un fermier dezvăluie câţi bani sunt cheltuiţi, de fapt, pentru producerea unei pâini

Cât de justificată este scumpirea pâinii. Alexander Degianski, producător agricol din comuna Giulvăz, județul Timiș, a fost şocat de banii pe care i-a dat pe o pâine simplă de 550 de grame. Acesta consideră că scumpirea acestui aliment este una exagerată.

Cât de justificată este scumpirea pâinii. Calculul făcut de un fermier

Citeşte şi Ponturi care îţi vor salva bugetul la supermarket! Cum să dai mai puţini bani pe mâncare

Fermierul din Timiş a făcut un calcul simplu pentru a arătat câţi bani s-au cheltuit, de fapt, pentru producerea pâinii de 550 de grame pentru care a plătit 5,5 lei.

„Nu mănânc aproape deloc pâine dar astăzi am cumpărat o pâine și am plătit 5,5 lei. Am pus-o pe cântar și avea 550 grame. În fiecare an câte un morar, brutar iese la televizor și justifică orice creștere de preț a pâinii prin creșterea prețului grâului. Totuși, ce se obține dintr-un kilogram de grâu:

750-800 grame de făină

180 grame de tărâțe

Din 750 grame de făină se obține 1 kg de pâine, deci 1 kg de grâu produce 1 kg de pâine. Prețul grâului a fost si este cuprins intre 1,4-1,5 lei/kg de aproape 6 luni.

Facând un calcul simplu, pentru a produce 550 grame de pâine ai nevoie de 550 grame de grâu al cărui cost este de 75-80 bani, deci din totalul de 5,5 lei cât costă acea pâine, grâul reprezintă 14-15%. Diferența de 85% sunt costuri non-agricole plătite de consumatori!”, a explicat Alexander Degiasnki într-o postare pe reţelele de socializare.

Citeşte şi Val de scumpiri în România. Cât a ajuns să coste un covrig şi o shaorma. Românii sunt disperaţi de preţurile mari