Românii se confruntă cu un nou val de scumpiri. Covigul a ajuns să coste peste noapte doi lei, iar produsele de tip fast-food s-au scumpit în ultima lună cu 10 la sută.
:format(webp):quality(80)/https://www.romaniatv.net/wp-content/uploads/2022/05/covrigi-si-shaorma.jpg)
Val de scumpiri în România. Produsele de panificaţie, legumele şi carnea s-au scumpit enorm în ultima perioadă. Banalul covrig a ajuns să coste doi lei, iar o merdenea se vinde cu 5 lei.
Val de scumpiri în România. Preţurile au crescut peste noapte
Deagoş Frumosu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară, este de părere că preţurile mari ale alimentelor de panificaţie şi morărit este cauzat de scumpirea energiei electrice a şi gazelor.
„Mult! este cert! Este un preţ dublu. Pentru morărit şi panificaţie, energia electrică şi gazul sunt principalele surse, cu costuri mari în produsul finit. Şi atunci e evident că preţurile au crescut”, a explicat liderul de sindicat, potrivit observatornews.ro.
Preţuri mari sunt şi la produsele de tip fast-food.
„Preţul la carne a crescut cu peste 40%, în ultima perioadă. Legumele s-au scumpit cu 15%, cartofii cu 30%. A fost o scumpire în lanţ, care automat ne-a afectat. Ultima mărire de preţ pe care am făcut-o a fost acum 2 săptămâni. S-a adaugat un leu la fiecare produs pe care il comercializam. Daca o shaorma de pui era 26 de lei, acum e 27. iar daca o lipie de vita era 32, acum clientii o vor putea cumpara cu 33”, a explicat un proprietar de fast-food.
În unele restaurante de tip fast-food o shaorma la farfurie se vinde cu aproape 50 de lei.
În ultimul an, alimentele s-au scumpit, în medie, cu peste 10%. Un român cheltuie în medie, pe lună, 146 de euro pe mâncare, suma fiind cea mai mare din regiune. Românii plătesc mai mult cu 25 % pe alimente decât cehii şi cu 55% mai mult decât cei din Ungaria.
Cel mai „ieftin” coş de cumpărături în supermarket este întâlnit în Bulgaria. Aici, un locuitor cheltuie în medie lunar doar 82 de euro pentru a-şi asigura necesarul de mâncare.
Românii dau cei mai mulţi bani pe carne, apoi se află la egalitate pâinea şi produsele de panificaţie, legumele şi lactatele (inclusiv ouă).
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20