Val de scumpiri în România. Cât a ajuns să coste un covrig şi o shaorma. Românii sunt disperaţi de preţurile mari

Românii se confruntă cu un nou val de scumpiri. Covigul a ajuns să coste peste noapte doi lei, iar produsele de tip fast-food s-au scumpit în ultima lună cu 10 la sută.

20 mai 2022, 17:20
Val de scumpiri în România. Cât a ajuns să coste un covrig şi o shaorma. Românii sunt disperaţi de preţurile mari

Val de scumpiri în România. Produsele de panificaţie, legumele şi carnea s-au scumpit enorm în ultima perioadă. Banalul covrig a ajuns să coste doi lei, iar o merdenea se vinde cu 5 lei.

Val de scumpiri în România. Preţurile au crescut peste noapte

Deagoş Frumosu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară, este de părere că preţurile mari ale alimentelor de panificaţie şi morărit este cauzat de scumpirea energiei electrice a şi gazelor.

Citeşte şi Cât costă coşul minim pentru un trai decent, în România. Bogdan Hossu: „Pensia minimă acoperă doar o treime”

„Mult! este cert! Este un preţ dublu. Pentru morărit şi panificaţie, energia electrică şi gazul sunt principalele surse, cu costuri mari în produsul finit. Şi atunci e evident că preţurile au crescut”, a explicat liderul de sindicat, potrivit observatornews.ro. 

Preţuri mari sunt şi la produsele de tip fast-food.

„Preţul la carne a crescut cu peste 40%, în ultima perioadă. Legumele s-au scumpit cu 15%, cartofii cu 30%. A fost o scumpire în lanţ, care automat ne-a afectat. Ultima mărire de preţ pe care am făcut-o a fost acum 2 săptămâni. S-a adaugat un leu la fiecare produs pe care il comercializam. Daca o shaorma de pui era 26 de lei, acum e 27. iar daca o lipie de vita era 32, acum clientii o vor putea cumpara cu 33”, a explicat un proprietar de fast-food.

În unele restaurante de tip fast-food o shaorma la farfurie se vinde cu aproape 50 de lei.

În ultimul an, alimentele s-au scumpit, în medie, cu peste 10%. Un român cheltuie în medie, pe lună, 146 de euro pe mâncare, suma fiind cea mai mare din regiune. Românii plătesc mai mult cu 25 % pe alimente decât cehii şi cu 55% mai mult decât cei din Ungaria.

Cel mai „ieftin” coş de cumpărături în supermarket este întâlnit în Bulgaria. Aici, un locuitor cheltuie în medie lunar doar 82 de euro pentru a-şi asigura necesarul de mâncare.

Românii dau cei mai mulţi bani pe carne, apoi se află la egalitate pâinea şi produsele de panificaţie, legumele şi lactatele (inclusiv ouă).

Citeşte şi Cireşele se vând în piaţă la bucată. Şapte-opt cireşe costă 2 lei, trucul care creşte şi mai mult preţul pe kilogram!