Cât de periculoasă este intoxicaţia cu mercur. Avertismentul medicului toxicolog Radu Ţincu: „Îl găsim în vechile plombe de amalgam, în peşte şi în fructele de mare. Nivelul de toxicitate este uriaş”

Cu ani în urmă, amalgamurile dentare conţineau mercur. De câţiva ani, aceste plombe au fost interzise în Europa, după ce s-a constatat că acest element chimic este deosebit de periculos pentru organism. Medicul toxicolog Radu Țincu explică ce se întâmplă atunci când mercurul, pe care-l găsim şi în vechile plombe, dar şi în alimente precum peştele sau fructele de mare, ajunge în corpul nostru.

10 iun. 2022, 17:31
Cât de periculoasă este intoxicaţia cu mercur. Avertismentul medicului toxicolog Radu Ţincu: „Îl găsim în vechile plombe de amalgam, în peşte şi în fructele de mare. Nivelul de toxicitate este uriaş”

Intoxicaţia cu mercur afectează în principal creierul, contribuind la apariţia unor boli precum Alzheimer, scleroza multiplă, demenţa şi artrita. Acesta este şi motivul pentru care, în 2018, Parlamentul European a votat interzicerea utilizării plombelor de amalgam. Dar nu la fel de uşor poate fi interzis şi consumul de peşte sau de fructe de mare.

Intoxicaţia cu mercur, principalele simptome

Medicul toxicolog Radu Ţincu atrage atenţia asupra pericolelor uriaşe reprezentate de prezenţa acestui element chimic în corp. Specialistul subliniază faptul că principala sursă de expunere la mercur, „nu e vrăjitoria, ci peştele şi fructele de mare„.

Mercurul se depozitează în creier, iar prezenţa lui în organism este semnalată de simptome precum:

  • stare de oboseală psihică;
  • incapacitate de concentrare, de atenţie, tulburări de memorie, insomnie;
  • afectarea nervilor periferici, ceea ce duce la incapacitatea de a te mişca;
  • stări depresive.

Şi pentru că a venit vorba despre vrăjitorie, medicul Radu Ţincu a dat exemplul unei paciente care, în urmă cu mulţi ani, a mers la vrăjitoare să-i rezolve o problemă sentimentală, iar aceasta i-a dat să bea o poţiune care conţinea mercur.

Citeste si Alerta medicală în România: boala care afectează tot mai mulţi copii. Care sunt simptomele

La vrăjitoare, dincolo de incantațiile și toată povestea din spate care e fabuloasă, toate aceste poțiuni pe care ți le dau să le bei, conțin invariabil mercur. Mercurul este un metal lichid, deci are o particularitate care te fascinează, faptul că e metal și în același timp curge. În plus, din Antichitate, el a fost asociat cu puterile supranaturale și vrăjitoarele consideră că incantațiile lor sunt preluate de puterea magică a mercurului care se mișcă.

Mercurul este argintul viu, se mișcă și atunci, cu el vine în interiorul corpului cu toată puterea cuvintelor pe care ele le rostesc acolo.

Am avut acum vreo patru ani un caz al unei profesoare care a fost să-și rezolve problema sentimentală la vrăjitoare și a băut poțiunea și când a terminat, a simțit că i-a rămas între dinți ceva metalic. Și scuipând în palmă ce a rămas, a văzut că erau niște ”biluțe” de mercur. Și și-a dat seama că ceva nu e în regulă și a venit la spital. I-am făcut o radiografie abdominală. Nu-ți poți imagina cum se vede tot intestinul plin de milioane de biluțe de mercur, care erau în tot intestinul ei.  

Am reușit să-l eliminăm prin tot felul de metode de decontaminare digestivă și femeia este bine„, a povestit Radu Țincu în podcastul lui Cătălin Măruță.

Dr Radu Ţincu: „Mercurul din plombele de amalgam ne intoxică pe termen lung. Toxicitatea este mare în cazul lor”

Cu plombele de amalgam se poate rezolva mai uşor. Aceia dintre noi care încă mai au astfel de plombe au o singură soluţie, aceea de a le înlocui.

Poate fi la îndemâna oricui. Până nu demult era prezent și la stomatologie, cei care sunt mai în vârstă, își amintesc că erau plombele de amalgam, care erau o compoziție cu mercur. Ele au fost interzise la nivel european, pentru că acel mercur, care era introdus în dinte, ne intoxica pe termen lung. Exista o cantitate continuă! Plus că, astăzi, recomandarea este ca toate aceste plombe de amalgam să fie schimbate cu unele de porțelan, pentru că toxicitatea este mare.

Acum sincer, astăzi am ajuns la niște date științifice în care ni se spune cu fiecare an cât de mult mercur acumulăm din aceste plombe. Deci este obligatoriu ca ele să fie înlocuite!”, a concluzionat medicul Radu Țincu în podcastul lui Măruţă.

Citeste si Gripa tomatelor, noua boală misterioasă, este foarte contagioasă. Rafila: Vom lua şi noi aceleaşi măsuri cu statele UE