Cât de sănătos e grătarul vara. Regulile de care trebuie să ţinem cont atunci când preparăm friptura

Carnea pe grătar este mâncarea preferată a românilor. Deşi mulţi oameni au impresia că aceasta este sănătoasă, nutriţionistul Cristian Mărgărit atrage atenţia asupra faptului că grătarul ne poate pune sănătatea în pericol dacă nu ţinem cont de câteva reguli atunci când preparăm carnea.

22 iul. 2022, 08:48
Cât de sănătos e grătarul vara. Regulile de care trebuie să ţinem cont atunci când preparăm friptura

Cât de sănătos e grătarul vara. Celebrul nutriţionist Cristian Mărgărit a explicat regulile de care trebuie să ţinem cont atunci când preparăm grătarul, astfel încât acesta să nu ne pună în pericol sănătatea.

Cât de sănătos e grătarul. Cristian Mărgărit: „Excesul de carne şi prepararea la grătar nu sunt chiar cele mai sănătoase alegeri”

Citeşte şi Popcorn cu pepene roşu, gustarea ideală care nu dăunează siluetei. VIDEO

Cristian Mărgărit a făcut câteva precizări privind consumul de carne.

„Vara se mănâncă mai mult grătar (carne friptă) pentru că mulți oameni încă au impresia că este sănătos. Da, el poate fi sănătos, dacă ținem cont de o serie de reguli: Cum alegem și cum preparăm carnea? Cu ce o asociem? Câtă ne permitem să mâncăm?

Știm că excesul de carne și prepararea la grătar nu sunt chiar cele mai sănătoase alegeri. Pe lângă un bun control al cantităților și al temperaturilor de gătit este important și ce punem lângă această friptură. (…) Marinarea cărnii (cu marinada preferată) reduce formarea de compuși toxici atunci când o gătim. Apoi am sigilat-o în tigaia de ceramică (se mai spune că “i se dă o față”), fără să o ard.

Astfel sucurile din carne vor rămâne înăutru, pentru frăgezime. Apoi am dat-o la cuptor 10 minute la 140 de grade. Eu prefer temperaturi mai mici, chiar dacă timpul de expunere va fi mai mare. (…) Deci o carne bine făcută, dar din care nu curge “sânge” și nici nu este arsă. Ideal, zic eu.

După cuptor se lasă 5-6 minute să se “odihnească” și apoi e tăiată felii și pusă în sau lângă salată. Fac asta pentru că prefer să elimin grăsimea care este în plus, ea mi-a folosit la gătit, dar acum nu am nevoie de acele calorii”, a scris nutriţionistul pe blogul său.

Cristian Mărgărit a explicat câtă carne putem mânca, astfel încât aceasta să nu ne pună în pericol sănătatea.

„Câtă carne poți mânca? Această cantitate este individuală. Teoriile sunt una, practica este altceva. Din punctul meu de vedere, o persoană care face sport (și are nevoie de mai multe proteine) poate mânca de la 50-70g de carne pe zi (o femeie mai mică) până la 200-250g (un bărbat mai mare).

În medie 100-150g, care nu ar trebui să devină un pericol pentru sănătate dacă este gătită corect și asociată cu multă salată, oțet balsamic și legume”, a mai explicat nutriționistul.

Citeşte şi Fructul minune care te vindecă de cancer. Este mai bun chiar şi decât chimioterapia