Cât durează anticorpii obţinuţi în urma infectării cu COVID-19. Ce se întâmplă după vaccinare

Anticorpii obţinuţi în urma infectării cu coronavirus durează între 6 şi 12 luni, arată un studiu publicat în revista Nature. Potrivit oamenilor de ştiinţă, imunitatea celor care au trecut prin boală creşte în momentul în care se şi vaccinează.

14 iun. 2021, 18:17
Cât durează anticorpii obţinuţi în urma infectării cu COVID-19. Ce se întâmplă după vaccinare
Cât durează anticorpii obţinuţi în urma infectării cu COVID-19. Ce se întâmplă după vaccinare

Cât durează anticorpii obţinuţi în urma infectării cu COVID-19. Potrivit unui studiu realizat de echipa condusă de americanul Michel Nussenzweig, şef al Laboratorului de Imunologie Molecular al Universităţii Rockefeller şi cercetător la Institutul Medical Howard Hughes, cei care au fost infectaţi cu virusul SARS-COV-2 sunt protejaţi împotriva diferitelor variante ale virusului timp de 6-12 luni.

Cât durează anticorpii obţinuţi în urma infectării cu COVID-19

Citeşte şi Niciun caz de infecţie cu coronavirus în ultimele 24 de ore. Ţara europeană care înregistrează o premieră în 2021

Cercetătorii studiului care a fost publicat în revista Nature au descoperit că anticorpii continuă să evolueze timp de între 6 şi 12 luni, iar aceştia cresc atunci când o persoană care a trecut prin boală se vaccinează. Concluziile lor au fost că imunitatea împotriva COVID-19 ar putea fi astfel mai durabilă.

Echipa de cercetători condusă de Michel Nussenzweig a analizat mostre de sânge de la 63 de persoane care au avut anul trecut COVID-19. Dintre acestea, 26 s-au vaccinat cel puţin cu o doză de vaccin Moderna sau Pfizer-BioNTech.

În urma cercetărilor, oamenii de ştiinţă au constatat că anticorpii produşi după infectare au crescut după vaccinare, atât ca număr, cât şi ca forţă.

Potrivit studiului, la un an după infectare activitatea neutralizatoare împotriva tuturor formelor virusului incluse în acest studiu era mai mică la persoanele care nu erau vaccinate, comparativ cu cele care se imunizaseră.

Rezultatele studiului arată astfel că vaccinarea sporeşte imunitatea celor care au fost infectaţi cu COVID-19.

Oamenii de ştiinţă au precizat că, dacă celulele evoluează în mod similar la persoanele vaccinate care nu au făcut boala, un vaccin de „întărire” programat în mod adecvat ar putea fi de asemenea capabil să genereze o imunitate protectoare împotriva variantelor noului coronavirus aflate în circulaţie, potrivit Agerpres. 

Citeşte şi Bilanţ coronavirus 14 iunie. Doar 50 de cazuri noi COVID şi 10 decese în 24 de ore