Cât plătesc românii pentru un litru de vin şi ce sortimente preferă

Vânzările de vin alb reprezintă 60% din piaţa autohtonă, dublu faţă de cele de vin roşu (30%), iar jumătate dintre români plătesc între 15 şi 25 de lei pentru un litru de vin, conform unui studiu de specialitate.

RomaniaTV.net
29 oct. 2018, 09:49
Cât plătesc românii pentru un litru de vin şi ce sortimente preferă

O mie de producători de vin cu peste 2.000 de branduri ajung să vândă abia cât 5% din volumul pieţei de bere, dar cu circa 30% din valoarea acesteia. Cel mai recent studiu local, Nielsen Wine Consumers’ Insights, arată că 22% din totalul vânzărilor de vin în retail sunt la sticla de plastic, aşadar în segmentul economy. Majoritatea respondenţilor a declarat că aleg un vin mai scump mai ales în ocazii legate de business, în care ies cu colegii sau clienţii.

Cei mai mulţi consumatori de vin sunt bărbaţii cu vârsta de peste 35 de ani, cu venituri peste medie. Conform studiului, acesta este segmentul ce tinde să aibă o pondere mai mare în rândul celor numiţi „heavy wine consumers”, cei care beau vin de mai mult de zece ori pe lună. Totuşi, cei care beau mai rar sunt şi cei care sunt înclinaţi să investească mai mult într-un vin premium.

O treime dintre respondenţi aleg să bea vin după ce termină sau chiar în timp ce fac treburi prin casă. Pentru această ocazie de consum, de cele mai multe ori este ales un vin cu un preţ mediu. Vinul este o alegere personală, preferinţa restului familiei este mult mai jos ca factor în decizia faţă de alte categorii cum ar fi băuturile nealcoolice. Conform declaraţiilor consumatorilor, principalul criteriu de alegere a vinului este gustul.

În România se consumă 20 de litri/capita pe an, în timp ce în Franţa, ţară în top 3 în privinţa consumului de vin per capita, consumul este mai mult decât dublu.

Conform studiului, 40% din cei care au băut vin în ultimele trei luni au declarat că beau şi bere, cu o frecvenţă de 2-3 ori pe săptămână. Vinul şi berea înseamnă lucruri diferite pentru consumator. Berea este percepută ca o băutură pentru toată lumea şi toate ocaziile, cu un preţ convenabil. Vinul este asociat deseori cu masa, dar şi cu ocaziile de sărbătoare.