Cât poţi ţine piftia sau salata de boeuf în frigider după ce ai făcut-o. Ce spun analizele de laborator după 6 zile

După zilele de sărbătoare, multe preparate sunt „uitate” în frigider multe alte zile. Acestea pot deveni un real pericol pentru sănătate. Un experiment în laborator a demonstrat cât de nocive devin alimentele după mai multe zile.

03 ian. 2024, 20:29
Cât poţi ţine piftia sau salata de boeuf în frigider după ce ai făcut-o. Ce spun analizele de laborator după 6 zile
Cât poţi ţine piftia sau salata de boeuf în frigider după ce ai făcut-o. Ce spun analizele de laborator după 6 zile

Mâncarea rămasă în frigider după sărbători pot deveni surse sigure de boală, cum ar fi salatele cu maioneză, ca cea de boeuf sau piftia. Ele, după prea multe zile, pot fi deja alterate și periculoase pentru sănătate.

Citește și: Cum strică gospodinele salata de boeuf. Intrusul din reţetă, secretul lui Chef Florin Dumitrescu

Cât poţi ţine piftia sau salata de boeuf în frigider după ce ai făcut-o

Spitalele s-au umplut de pacienți cu toxiinfecţii alimentare severe, care pot fi fatale. Acest lucru este cauzat de consumul de alimente alterate, multe fiind preparate uitate în frigider. Analizele de laborator atestă faptul că unele mâncăruri devin surse sigure de boli grave.

După șase zile, piftina devine tulbure, însă salata de boeuf își menține aspectul plăcut. În schimb, la gust și la miros piftia a rămas aceeași, dar salata nu, și asta din cauza maionezei din compoziție.

„Aproape că nu poate mirosită, nu poate fi degustată. Mirosul este modificat, necaracteristic, acru, neplăcut, gustul de oxidat de rânced, acrișor. A început probabil un proces de fermentație nespecific unui asemenea produs. Niciun produs cu maioneză, alte salate, salate legume cu maioneză, ouă umplute, de vinete, nu trebuie ținute o săptămâna la frigidier”, explică Alexandru Cîrîc, director ICA, pentru Observator.

„Presiunea la camera de garda este mult mai mare de sărbători, se întâmplă și la institutul matei bals, s a intamplatsideaceasta dată, Ar trebui să știm că preparatele tradiționale pe care le iubim atât de mult au și acest risc de a produce infecții digestive. Toxiinfecțiile alimentare pot să însemne forme ușoare care să se rezolve poate și în 24 de ore sau poate să apară deshidratarea mai ales la persoanele în vârstă, la cei cu boli cronice, care chiar pun viață pacientului în pericol”, a menționat și Andrei Marinescu, medic infecţionist pentru aceeași sursă.

Salată de boouf are, totuși, şanse să nu se strice repede dacă folosim ouă de găini crescute în curte, nu în ferme industriale. Mai multă zeamă de lâmâie în maioneză ajută şi ea , pentru că acidul citric încetineşte oxidarea şi alterarea mâncării. Spre deosebire de salată de boeuf, sarmalele pot fi mâncate fără probleme şi după o săptămână, chiar două, de la preparare, spun experţii în alimentaţie publică.

Citește și: Ingredientul care nu trebuie pus în salata de boeuf, pentru că îi strică tot gustul. Majoritatea bucătăreselor fac această greșeală