Cât va costa mielul de Paşte 2022. Preţul din supermarket, dublu faţă de cel cerut de ciobani

A venit şi luna aprilie şi românii se gândesc deja ce vor pune pe masa de Paşte. Anul acesta Paștele pică pe 24 aprilie 2022. Paștele catolic se sărbătorește cu o săptămână înainte, pe data de 17 aprilie 2022.

01 apr. 2022, 13:22
Cât va costa mielul de Paşte 2022. Preţul din supermarket, dublu faţă de cel cerut de ciobani

Primii interesaţi de cumpărarea unui miel de Paşte vor fi catolicii. Anul acesta Paştele catolic pică în 17 aprilie, cu o sâptâmână înainte de cel al ortodocşilor.

Citeşte şi: Cât va costa mielul de Paşte. Anunţ de ultimă oră făcut de ministrul Agriculturii

Cât va costa mielul de Paşte 2022. Preţul din supermarket, dublu faţă de cel cerut de ciobani

„În momentul de față prețul la miei variază în funcție de kilogram/cap și zona țării. Prețul se încadrează undeva între 17 -18 lei kilogram/viu, plus TVA. Iar carcasa ajunge undeva la 35-40 de lei în prezent, un preț pe care îl aveam anul trecut în perioada Pascală. Ca și creșteri, dacă ne referim la vânzarea în viu, față de anul trecut este o majorarea de 25 la sută, asta simțită pe pielea mea în fermă.

Anul trecut în 15 martie încărcam cu 14 lei plus TVA iar anul acesta, chiar săptămâna trecută, am încărcat cu 17 lei plus TVA. Dar prețurile însă nu sunt nici pe departe comparabile cu scumpirile pe care le-am întâmpinat noi în ferme. Spre exemplu, cerealele anul trecut erau undeva la jumătate comparativ cu perioada aceasta, poate și mai jos, motorina era 5-6 lei/litru”, a declarat Ionuț Cioranu, tânăr crescător de ovine din județul Arad, și vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor, citat de AGROINTEL.RO.

Citeşte şi: Preţul mielului creşte înainte de Paşte 2022: Este cu peste 9% mai scump decât anul trecut la poarta fermelor. Se anunţă SCUMPIRI în industria prelucrătoare, construcţii şi comerţul cu amănuntul

România este al doilea cel mai mare producător de carne de oaie din UE, având o cotă de piață de 17%, cu un număr de 6,3 milioane de capete tranșate. Cel mai mare producător este Estonia.