Cătălin Ivan (PSD) cere explicaţii privind presiunile asupra studenţilor români din Marea Britanie

Liderul delegaţiei PSD din Parlamentul European, Cătălin Ivan, a trimis o scrisoare către ministrul britanic pentru universităţi şi ştiinţă, David Willetts, în care solicită explicaţii referitoare la controalele privind creditele la care sunt supuşi studenţii români din Marea Britanie, relatează Agerpres.

26 nov. 2013, 11:50
Cătălin Ivan (PSD) cere explicaţii privind presiunile asupra studenţilor români din Marea Britanie

Europarlamentarul PSD atrage atenţia că, dacă la aceste verificări sunt supuşi doar studenţii români şi bulgari, delegaţia română a social-democraţilor din Parlamentul European ‘va alerta autorităţile europene’.

Cătălin Ivan susţine că, dacă sunt vizaţi în acest fel doar cetăţenii români şi bulgari, acest lucru ar reprezenta o ‘încălcare directă a prevederilor legale europene şi britanice, fiind vorba în mod clar despre o măsură discriminatorie‘.

‘Îngheţarea împrumuturilor pentru studenţi are uriaşe consecinţe pentru aceştia, iar dacă decizia este bazată doar pe prezumţia de vinovăţie generată de naţionalitatea studenţilor, atunci este un act foarte grav pe care nu îl vom accepta’, subliniază liderul eurodeputaţilor PSD.

În scrisoarea trimisă ministrului britanic, Ivan se arată îngrijorat de ancheta pe care autorităţile britanice au început-o cu privire la presupusa folosire incorectă a creditelor pentru costurile de întreţinere contractate de persoane de naţionalitate română sau bulgară.

‘Aceste acţiuni instituţionale, reflectate în mass-media, nu pot decât să contribuie într-o manieră negativă la dezbaterea cu privire la statutul cetăţenilor români şi bulgari în Regatul Unit, aceste acţiuni putând fi deliberat folosite drept argument negativ într-o dezbatere foarte sensibilă, cu consecinţe importante nu doar pentru viitorul ţărilor noastre, dar şi pentru viitorul Europei în sine. (…) Sunt profund îngrijorat de ultimele semnale din mass-media britanice, care indică faptul că doar cererile de împrumut ale studenţilor bulgari şi români vor face obiectul investigaţiei mai sus menţionate. O astfel de măsură riscă să deschidă calea spre o discriminare pe criteriu de naţionalitate’, se arată în respectiva scrisoare.

Ivan subliniază că dezaprobă orice încercare de folosire incorectă a fondurilor destinate creditelor pentru studenţi, dar precizează că ‘aceste principii legitime nu trebuie să servească drept acoperire pentru o campanie îndreptată împotriva cetăţenilor români şi bulgari, mai ales o campanie bazată în totalitate pe prezumţia de vinovăţie’.

 

VEZI SI:

Cătălin Ivan: Descentralizarea e un prim pas spre regionalizare