Câţi kilometri de autostradă vor fi construiţi prin PNRR cu bani europeni. Anunţul ministrului Transporturilor

Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor, a anunţat marţi că patru mari proiecte de autostradă cu valoare mare au fost incluse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

08 iun. 2021, 17:16
Câţi kilometri de autostradă vor fi construiţi prin PNRR cu bani europeni. Anunţul ministrului Transporturilor

Ministrul Transporturilor a precizat câţi kilometri de autostradă vor fi construiţi prin PNRR. România va avea 434 de km de autostradă finalizați până în 2026 cu banii pe care îi va primi de la Comisia Europeană.

„Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor, a prezentat stadiul în care se găsesc cele patru mari proiecte de autostradă, cu valoare mare, care au fost incluse în PNRR:

Autostrada A7: am scos la licitație primul sector, între autostrada A3 Dumbrava și Buzău. Ofertele se vor depune pe 4 august. Are termen de execuție 20 de luni acest sector. Vom scoate spre sfârșitul verii, sper să nu trecem în septembrie, următorul: Buzău – Focșani, iar până la sfârșitul anului: Focșani – Bacău și Bacău – Pașcani. Au termene în jur de doi ani de execuție;

Autostrada A3: între Cluj și Zalău, sunt localitățile Nădășelu și Poarta Sălajului, și se lucrează deja, am firma în teren;

Autostrada A1: tunelurile pentru «urși», acei 9 km lipsă între Lugoj și Deva, s-au depus candidaturile la o licitație cu preselecție pe 10 mai. Ne propunem ca până la începutul lui iulie să selectăm lista scurtă, cei care depun oferte. Suntem și cu acesta într-un punct avansat;

Autostrada A8: vrem să scoatem capetele dinspre Târgu Neamț și Târgu Mureș, cam 40 de km în fiecare capăt. E foarte avansată documentația în momentul de față.

Aceste autostrăzi vor avea 52 de stații cu 264 de puncte de încărcare electrică”, a anunţat Cătălin Drulă, într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a USRPLUS.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu cere procurorilor să se sesizeze cu privire la PNRR: „Este infracţiune ce se întâmplă în ministerul domnului Ghinea. Sunt lucruri evidente”

La începutul lunii mai, CNAIR a lansat o „licitaţie restrânsă” în cazul tronsonului autostrăzii A1 dintre Lugoj şi Deva unde ar urma să fie construite celebrele tuneluri pentru urşi. Dintre cei 9 candidați Autoritatea Contractantă, va selecta un număr de minim 5 – maxim 6 candidați care vor depune oferte Tehnice și Financiare în etapa a II-a a procedurii de achiziție publică.

Valoarea estimată a contractului este de 1.363.135.841,00 Lei fără TVA (circa 285 de milioane de euro). Traseul are o lungime de 9.13 km, din care 2,13 km de tunel. Termenul de finalizare prevăzut este 10 luni proiectare și 28 de luni execuție conform factorilor de evaluare din Documentația de Atribuire, conform Hotnews.

Obiectul contractului îl reprezintă proiectarea, execuția și finalizarea lucrărilor pentru obiectivul major de investiții Autostrada Lugoj –Deva (A1), Lot 2: km 27+620 – km 56+220, Secțiunea E și finalizare Secțiunea D în lungime de aproximativ 9,13 km, din care 2,13 km de tunel forat. Tunelurile vor fi formate din două galerii unidirecționale prevăzute pe fiecare cale de circulație cu platforma de 11,25 m.

Licitația pentru realizarea secțiunii cu tuneluri de pe autostrada Lugoj – Deva a fost lansată tocmai în iunie 2019. Despre nevoia tunelurilor se știa din 2013, de când toate loturile au fost contractate, iar din 2015 tot a fost promisă o licitație pentru construirea lor.

Citeşte şi: Victor Ponta, avertisment despre îndatorarea României prin PNRR: „Pe Ceauseşcu l-au împuşcat că nu făcea datorii, pe cei de acum îi premiem”