Dosar penal în cazul apei infestate cu fecale. Apa din barajul Pucioasa, contaminată cu bacteria Clostridium perfringens

Se pare că apa din barajul Pucioasa a fost contaminată cu bacteria Clostridium perfringens care poate proveni din materii fecale sau organice. În acest caz, Inspectoratul Județean de Poliție Dâmbovița a deschis un dosar penal, urmând a efectua cercetări pentru a identifica sursa de contaminare a apei.

19 ian. 2016, 08:03
Dosar penal în cazul apei infestate cu fecale. Apa din barajul Pucioasa, contaminată cu bacteria Clostridium perfringens

Patru comune şi un oraş din judeţul Damboviţa nu au apă potabilă încă de sâmbătă. Compania de Apă Târgovişte – Dâmboviţa (CATD) a decis sistarea furnizării apei potabile către populaţie după ce analizele de la staţia de pompare de la barajul care alimentează cele cinci localităţi au arătat prezenţa unor încărcări microbiologice cu bacteria „Clostridium perfringens”.

Barajul de la Pucioasa, care alimentează comunele Doiceşti, Vulcana Pandele, Vulcana Băi, Brăneşti, dar şi oraşul Pucioasa, este alimentat, la rândul său, din Râul Ialomiţa. Apa de pe Ialomiţa se pare că a fost otrăvită intenţionat, iar IPJ Dâmboviţa anunţă că a deschis deja un dosar penal în această cauză, pentru a afla ce s-a întâmplat exact.

Citeşte şi: Zeci de mii de locuitori de pe Valea Trotuşului au rămas fără apă potabilă

„Aseară am avut un comitet de urgenţă pe această temă şi ca primă măsură, IPJ a deschis un dosar penal în care să vedem cine a produs această poluare. Nu putem să facem presupuneri. Eu zic să aşteptăm, pentru că este în derulare această cercetare. Toate deversările, inclusiv cele făcute de abatoarele din zona Pietroşiţa ajung în barajul de la Pucioasa. Sunt câteva suspiciuni, dar nu vă pot spune mai mult. O măsură suplimentară a fost aceea de a suna doi secretari de stat de la Ministerul Apelor, care vor trimite un laborator mobil pentru a lua probe”, a declarat prefectul Ioan Marinescu, potrivit adevarul.ro.

Citeşte şi: Zeci de mii de locuitori de pe Valea Trotuşului au rămas fără apă potabil

Între timp, oraşul-staţiune Pucioasa primeşte apă cu cisterna de la ISU şi Compania de Apă Târgovişte – Dâmboviţa. Inclusiv spitalul din Pucioasa are nevoie de apă, în lipsa unei surse alternative în caz de poluare a conductei principale.