Cazul copilului mort la Sanador. Colegiul Medicilor a finalizat ancheta: Medicii au greşit

Colegiul Medicilor din România a finalizat ancheta în cazul copilului mort la spitalul privat Sanador. Concluzia este că medicii au greşit şi nu au supravegheat cum ar fi trebuit copilul de un an şi zece luni după operaţie. În urma anchetei Colegiului Medicilor din Capitală, s-a decis sancţionarea prin vot de blam a medicilor. Decizia CMR poate fi contestată în termen de 15 zile.

RomaniaTV.net
25 mart. 2019, 08:46
Cazul copilului mort la Sanador. Colegiul Medicilor a finalizat ancheta: Medicii au greşit

Ştefan Alexandru a murit în 20 octombrie 2018, după o operaţie de hernie inghinală efectuată la Spitalul privat Sanador. La câteva ore de la operaţie, starea de sănătate a copilului s-a agravat şi a intrat în stop cardiorespirator. Autopsia a arătat că decesul copilului de 1 an şi zece luni a survenit în urma unui şoc hemoragic, cauzat de o hemoragie internă. 

Părinții i-au acuzat pe medicii de la Sanador că nu l-au mai consultat pentru a vedea cum se simte, deși li se atrăgea atenția că starea bebelușului se agravase după operaţie. Îngrijoraţi de starea băiatului, părinții au sunat din spital la 112. Din păcate, copilul nu a mai putut fi salvat. 

Comisia de la Colegiul Medicilor care a analizat acest caz spune acum că monitorizarea parametrilor vitali a fost insuficientă. De asemenea, nu a fost asigurată o continuitate a activității medicale a medicului de gardă, ceea ce înseamnă că post-operator copilul nu a fost supravegheat conform legii în ceea ce privește monitorizarea chirurgicală pediatrică, potrivit Digi24.

În urma anchetei Colegiului Medicilor din Capitală, s-a decis sancţionarea prin vot de blam a medicilor chirurgi care au realizat actul operator şi monitorizarea postoperatorie a copilului, a echipei de Anestezie şi Terapie Intensivă participantă la monitorizarea postoperatorie a pacientului şi sancţionarea echipei de Pediatrie care l-a monitorizat.

„La nivelul Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, a fost soluţionată de către Comisia de disciplină cauza privind decesul unui copil în vârstă de un an şi 10 luni, operat la un spital din Bucureşti. Decizia Comisiei de disciplină a fost de a sancţiona cu vot de blam medicii ce au făcut obiectul cercetării disciplinare, respectiv medicii chirurgi, anestezişti şi pediatri implicaţi în acest caz. Decizia are la bază un amplu probatoriu constituit din documente medicale, declaraţii ale medicilor şi ale tuturor persoanelor implicate, inclusiv părinţii copilului”, a declarat luni, pentru AGERPRES, preşedintele Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti, prof. dr. Cătălina Poiană.

Decizia poate fi contestată atât de către părinţii copilului, cât şi de către medicii sancţionaţi la Comisia de disciplină din cadrul Colegiului Medicilor din România. 

„Nu este o sancţiune care ne mulţumeşte. Vom contesta această decizie pentru că este mult prea puţin pentru lipsa de competenţă profesională de care au dat dovadă şi pentru lipsa de omenie a acestor medici în faţa unui copil care nu s-ar fi putut apăra niciodată singur. Vom solicita parchetului să extindă urmărirea penală cu privire la alţi medici a căror culpă a fost cumva identificată şi de către Colegiul Medicilor. Prin votul de blam, Colegiul Medicilor nu a făcut decât să-i ajute pe aceşti medici, nu este o veritabilă sancţiune, nu i-a sancţionat să-i trimită la nişte cursuri să-şi reamintească că el trebuie să aibă grijă de un pacient şi post-operator”, a declarat Marian Ştefan, avocatul părinţilor copilului mort la Sanador, într-o intervenţie telefonică la România TV.

Pe rol este deschis și un dosar penal pentru ucidere din culpă.