Cazul pădurarului ucis de hoţii de lemne schimbă legea: personalul silvic va fi dotat cu arme letale

Publicat: Marţi, 22 Octombrie 2019 15:46 // Actualizat: Marţi, 22 Octombrie 2019 15:46 // Sursa: romaniatv.net

Un amendament la legea privind statutul personalului silvic prin care le dă dreptul pădurarilor de a purta arme letale a fost adoptat, marţi, în Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaţilor. Modificarea legislatică vine după ce, săptămâna trecută, un pădurar din Maramureș a fost ucis de hoţii de lemne. 

Foto: digi24.ro

Pădurarii cu atribuţii de pază vor fi dotaţi cu armament de serviciu letal, potrivit amendamentului la legea privind statutul personalului silvic. 

"În exercitarea atribuţiilor de serviciu, personalul silvic cu atribuţii de paza fondului forestier naţional, a fondului cinegetic naţional, a fondului piscicol şi a ariilor naturale protejate are statut special, este dotat cu armament de serviciu letal sau neletal, după caz, şi poate face uz de armă, în condiţiile reglementărilor privind regimul armelor şi muniţiilor", se prevede în noua lege.

În prezent pădurarii, au armament neletal în dotare, conform unor modificări efectuate în trecut de către Guvern.

O altă modificare a legii prevede ca personalul silvic pensionat la vârsta standard beneficiază de o gratificaţie egală cu minimum cinci salarii brute pe ultima lună de activitate, suportată de angajator.

Proiectul de lege va fi votat în Camera Deputaţilor, care este și forul decizional în acest caz.

Liviu Pop, în vârstă de 30 de ani şi angajat al Ocolului Silvic din Strâmbu Băiuţ, a mers săptămâna trecută în pădure după ce a primit informaţia că nişte hoţi de lemne s-ar afla la tăiat copaci. Bărbatul a fost găsit împuşcat mai târziu de colegii săi.

Moartea lui Liviu Pop a fost a şasea de acest tip în pădurile României. De la începutul acestui an s-au înregistrat 16 cazuri de agresiune asupra personalului silvic al Romsilva care asigură paza fondului forestier administrat, iar între 2014 şi 2018 au avut loc alte 168 de cazuri de agresiuni asupra personalului Romsilva care asigura paza pădurilor, în numeroase cazuri fiind necesară spitalizarea, în urma rănilor grave suferite.

Noi detalii din cazul pădurarului omorât în stil mafiot de hoţii de lemne: "Efectiv l-au executat! Au trecut şi cu căruţa peste el"

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8721
RON
01 Oct
noapte 11 °
zi 25 °
Ultimele joburi adaugate
24 H