Surpriză? CCR amână decizia privind schimbarea lui Geoană de la Senat

Judecătorii Curții Constituționale au hotărât amânarea pronunțării asupra sesizării de neconstituționalitate depusă de Mircea Geoană în legătură cu modul în care a fost schimbat de la șefia Senatului, informează Mediafax.

RomaniaTV.net
07 dec. 2011, 12:48
Surpriză? CCR amână decizia privind schimbarea lui Geoană de la Senat

Curtea Constituţională a amânat, pentru 20 decembrie, luarea unei decizii în cazul revocării de la conducerea Senatului a fostului preşedinte al PSD Mircea Geoană, termen până la care judecătorii constituţionali vor discuta şi contestaţia de numire a lui Vasile Blaga în locul lui Mircea Geoană.

Geoană a atacat decizia Senatului la Curte Constituţională la data de 24 noiembrie.

Senatorul şi-a motivat demersul prin faptul că votul prin care s-a aprobat hotărârea de încetare a mandatului său de preşedinte al Senatului este unul politic, pe care îl respectă, dar a susţinut că motivele invocate de grupul PSD nu sunt regulamentare şi constituţionale.

Preşedintele Senatului este ales pe un mandat de patru ani. Este neutru din punct de vedere politic. Singura modalitate ca preşedintele Senatului să fie revocat este în situaţia în care ar încălca în mod grav şi repetat prevederi constituţionale sau prevederi legale, fapte juridice care sunt pasibile cu sancţiune politică sau juridică. Această situaţie nu există în motivarea grupului PSD, acolo se invocă exlcusiv o decizie politică„, a declarat Geoană.

Potrivit Deciziei 601 din 14 noiembrie 2005 a Curţii Constituţionale, votul acordat preşedintelui unei Camere este un vot politic care nu poate fi anulat decât în cazul în care grupul care l-a propus cere revocarea politică a acestuia sau, în cazul unei revocări ca sancţiune, când acest grup sau o altă componentă a Camerei solicită înlocuirea din funcţie a preşedintelui pentru săvârşirea unor fapte care atrag răspunderea sa juridică.