CCR a recunoscut puterea recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi amână pentru la toamnă pronunţarea pe legile justiţiei

Publicat: Miercuri, 18 Iulie 2018 13:32 // Actualizat: Miercuri, 18 Iulie 2018 15:39 // Sursa: romaniatv.net

Curtea Constituţională a amânat pentru luna septembrie pronunțarea asupra obiecțiilor de neconstituționalitate formulate de Opoziție, ÎCCJ și a președintelui Klaus Iohannis legată de proiectele care modifică Legile Justiției, a anunțat președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu.

Curtea Constituţională a României a amânat miercuri, pentru 25 septembrie, dezbaterea sesizărilor PNL, USR şi pe cea a Instanţei supreme, în legătură cu proiectul de modificare a Codului de procedură penală, precum şi pentru modificarea Legii privind organizarea judiciară.

Citeşte şi: CCR amână pentru 25 septembrie dezbaterea sesizărilor privind Codul de procedură penală
 
De asemenea, Curtea Constituţională a României a amânat miercuri, pentru data de 18 septembrie, discutarea sesizării preşedintelui Klaus Iohannis în legătură cu modificarea şi completarea Legii 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii.

Astfel, plenul Curții Constituționale va dezbate în septembrie sesizarea PNL și USR asupra modificării Legii 303/2004 privind statutul magistraților, a obiecției ÎCCJ și a partidelor din Opoziție la Legea 304/2004 privind organizarea judiciară și a obiecției președintelui Klaus Iohannis la Legea 317/2004 privind organizarea CSM.

Pe 11 iulie, PNL şi USR au sesizat CCR cu privire la modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, cerând judecătorilor CCR să ceară opinia Curţii de Justiţie a UE referitor la unele întrebări preliminare cu privire la respectarea principiilor statului de drept.

Citeşte şi: Tudorel Toader, ministrul Justiţiei: Cunosc puterea recomandărilor Comisiei de la Veneţia

"Este vorba despre un raport intermediar, ceea ce înseamnă că chiar dânşii, până la sesiunea din octombrie, îl vor definitiva şi completa. (...) Cunosc puterea recomandărilor Comisiei de la Veneţia, exprimată printr-un aviz, fie el şi intermediar", a declarat Toader, care a precizat că dacă Ministerul Justiţiei va fi solicitat pentru elaborarea punctului de vedere al României, care va fi transmis Comisiei, evident că va contribui.


"În cuprinsul sesizării, PNL a solicitat Curţii Constituţionale sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu o serie de întrebări preliminare cu privire la respectarea principiilor statului de drept, a drepturilor privind accesul la o justiţie echitabilă şi stabilitatea sistemului judiciar din România. Demersuri similare au fost iniţiate în cazul Poloniei şi Portugaliei, în raport cu statutul magistraţilor”, se arată într-un comunicat de presă. 

Totodată, PNL a reiterat solicitarea adresată Curţii Constituţionale de a ţine cont de evaluarea Comisiei de la Veneţia asupra modificărilor aduse Legii 303/2004, respectiv de a suspenda soluţionarea cauzelor aflate pe rolul CCR până la publicarea analizei Comisiei de la Veneţia.

„Amintim faptul că apeluri similare adresate autorităţilor româneşti au venit din partea oficialilor Comisiei Europene, ai Consiliului Europei, precum şi a principalilor parteneri strategici din UE şi NATO. Principalele modificări aduse Legii 303/2004, cu efecte nocive asupra sistemului judiciar, vizează modificarea regimului privind pensionarea magistraţilor, fapt care riscă să afecteze grav cursul proceselor aflate pe rol. Totodată, modificările aduse modului de numire în funcţiile de conducere periclitează independenţa magistraţilor, implicit garanţiile de independenţă de care ar trebui să se bucure acest corp profesional”, se mai arată în comunicatul liberalilor.

Senatul a adoptat, pe 10 iulie, decizional, în forma iniţială, proiectul care modifică Legea 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, respingând astfel cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis. Au fost 75 de voturi „pentru”, 20 voturi „împotrivă” şi zero abţineri.

Pe ordinea de zi a plenului de miercuri a a figurat CCR figurează și pbiecția de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea și completarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară, formulată de un număr de 94 deputați din grupul parlamentar al PNL, grupului parlamentar al USR, precum și deputați neafiliați. O sesizare de neconstituționalitate referitoare la modificarea aceleiași legi a fost făcută și de Înalta Curtea de Casație și Justiție și va fi dezbătută tot miercuri de Curtea Constituțională.

Reamintim că, în prealabil, președintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea în Parlament a proiectului care modifică Legea 304, însă Legislativul a respins cererea șefului statului.

CCR a amânat discuția și asupra sesizării lui Iohannis cu privire la modificarea Legii 317/2004 privind CSM, președintele României contestând faptul că, deși a fost trimisă la reexaminare, Parlamentul a adoptat legea în forma transmisă inițial la promulgare, respingând implicit cererea sa.

Președintele Klaus Iohannis a sesizat, pe 6 iulie, din nou Curtea Constituțională cu privire la modificările aduse Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

În sesizarea președintelui se contestă faptul că, deși legea a fost trimisă spre reexaminare, Senatul, în calitate de Cameră decizională, a adoptat legea dedusă controlului de constituționalitate în forma transmisă inițial la promulgare, respingând implicit cererea de reexaminare.

"După cum s-a stabilit constant în jurisprudența constituțională, reexaminarea unei legi ca urmare a unei cereri formulate de Președintele României implică o dezbatere specializată, limitată la motivele/rațiunile/textele cuprinse în însăși această cerere. Astfel, Curtea Constituțională a stabilit că „(...) relația dintre Președintele României și Parlament este caracterizată printr-un dialog constituțional permanent, iar în cadrul acestuia fiecare dintre cele două autorități trebuie să colaboreze în mod loial, cu respectarea rolului lor constituțional. Astfel, constituantul a acordat dreptul Președintelui de a cere reexaminarea legii pentru a se putea corecta erorile materiale comise în actul de legiferare sau pentru a se regândi o anumită soluție legislativă atât pentru motive de constituționalitate, cât și de oportunitate. Prin intermediul acestui mecanism constituțional se deschide un dialog interinstituțional ce trebuie să fie guvernat de normele constituționale referitoare la colaborarea loială între acestea. În acest caz, Parlamentului îi revine rolul fie de a-și însuși observațiile, fie de a le repudia, fie de a respinge la vot propunerea/proiectul de lege, atunci când consideră că motivele invocate sunt întemeiate, iar anvergura acestora determină caracterul inacceptabil al legii. Prin urmare, dialogul constituțional are drept efect redeschiderea procedurii legislative între aceste instituții, însă numai în limitele cererii de reexaminare", se arată în sesizarea președintelui Klaus Iohannis.

Cu alte cuvinte, șeful statului reclamă faptul că odată trimisă legea spre reexaminare, aceasta trebuie să intre din nou în procedură parlamentară și dezbaterea să fie reluată în limitele cererii de reexaminare.

Iohannis contestă și faptul că din raportul comisiei sesizate în fond (atât la Camera Deputaților, cât și la Senat) această motivare a respingerii cererii de reexaminare lipsește. De asemenea, din dezbaterile din plenul Camerei Deputaților nu rezultă că aceasta a dezbătut motivele de reexaminare cuprinse în cererea președintelui.

loading...
4 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
CCR Comisia de la venetia Klaus Iohannis legile justitiei
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
18 iul 21:36
Răspunde | Votează email 0 email
MARIA
DA;DAR E CU DUBLU SENS TIP JOC ADICA LA INCEPUT A FOST PREZENTARE DE INF SI VREA SA ZICA FAPTUL CA DOMNUL FLORICICA CARE ASCULTA RADIOUL LA CERSIT PE STRADA CA NU AVEA CASA NU LE STIA CA NU AVEA DE UNDE-ERA F SARAC :CA ASA FAC BARONII TV CA SA SE IMBOGATEASCA PE SEAMA ALTORA FAC CANALE TV ;MAI UITA SA PLATEASCA IMPOZITE SA LE PLATEASCA ALTII CA SA-I FACA BARONI SE SI SE FOLOSESC DE OAMENI NENOROCITI DE SOARTA:
18 iul 21:29
Răspunde | Votează email 0 email
MARIA
AU DAT LA STIRILE GERMANE CA UN STAPAN COSMIN A CAUTAT UN BULDOG;ACESTA ERA IN PUSCARIE;IN INCHISOARE SI INTR-UN FINAL FERICIT;CA INTR-O POVESTE FRUMOASAL-A REGASIT:NISTE DNE MI-AU SCRIS IN MAILURI CA MI-AU RESPINS APLICATIILE PTR POSTURILE DE VANZATOARE CA NU ERAU PTR MESERIA DE PROFESOR PE CARE AM FACUT-O IN ROMANIA SI I-AM ZIS CA E MAI BN DECAT SA STAU IN BOSCHETI: EU TRIMIT INF DE AICI SI DNUL VREA SA SPUNA CA LA TV E VB DE DNUL BLAGA NU CA M-A CAUTAT PE MN SI CA M-A GASIT CA NU DAU LA TV INF DESPRE PERS IN BOSCHETI:ADICA NOI TRIMITEM INF DAR DAU DE PERS NU DE LA NOI DIN BOSCHETI: ASTEA NU SUNT INF:SA-I AJUTE DUMNEZEU CUI ESTE RAU SI SPUNE INTEPATURI CAND II ESTE BN SI II SMECHER:
18 iul 21:03
Răspunde | Votează email 0 email
MARIA
SE POT FACE EX FIZ PTR CRESTERE:DEJA VECINUL E PE BICICLETA CU SPATELE CURBAT IN SUS;CA ASA SE FACE:NOI NICI BICICLETE NU MAI AVEM:UNA NE-A LUAT-O SI UNA A RAMAS SA RUGINEASCA IN FATA BLOCULUI CA I-AU GONIT DIN ORAS CA PE NIMENI IN DRUM: NOI TOTI CREDEM CA LA VIE VA FI EN ROZ DAR SI AUTORITATILE SI SEFII SI CEI NE CONDUC NE STAPANESC SI AU PUTERE ASUPRA NOASTRA TBUIE SA SCHIMBE EVENIMENTELE DIN VIATA NOASTRA CA SI ELE SA NE FACA CA LA VIE VA FI EN ROZ;CA ALTFEL DEGEABA CREDEM ORICAT NE-AM FORTA PSIHICUL:
18 iul 20:29
Răspunde | Votează email 0 email
MARIA
TOTI ERAM DE ACORD CA DOMNUL BASESCU TBUIA CRITICAT CA ERAM TOTI EXTREM DE AFECTAT DAR NE ASTEPTAM CA LA TV LA NIVELUL ALA SA SE FACA MULT MAI DIPLOMAT SI CU DOVEZI CONCRETE CA NU E CAZUL SA SE FACA IN STILUL DE BARFA INTRE BATRANE LA COLTUL BLOCULUI:
1
EUR
4.7345
RON
17 Jul
noapte 17 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H