CCR respinge sesizările Opoziţiei privind numirea unor membri ai Consiliului ASF şi pe cea privind modificarea Codului fiscal

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins, miercuri, sesizările PNL şi USR privind numirea în funcţie a unor membri ai Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară. Tot miercuri, CCR a respins sesizarea PNL în legătură cu legea privind aprobarea OG 4/2017 pentru modificarea Codului fiscal.

RomaniaTV.net
16 ian. 2019, 16:06
CCR respinge sesizările Opoziţiei privind numirea unor membri ai Consiliului ASF şi pe cea privind modificarea Codului fiscal

„În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a respins sesizările de neconstituţionalitate şi a constatat că Hotărârea Parlamentului României 37/2018 privind numirea membrilor Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară este constituţională în raport cu criticile formulate”, precizează CCR într-un comunicat transmis AGERPRES.

Pe 29 noiembrie, grupul parlamentar al PNL din Senat a depus la CCR sesizarea de neconstituţionalitate în cazul numirii în funcţie a şase membri ai Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară. Sesizarea îi viza pe Leonardo Badea, Doina Dascălu, Marius Ovidiu Bota, Birtalan Jozsef, Aura Gabriela Socol şi Ovidiu Răzvan Wlassopol.

Senatorii PNL spuneau că Parlamentul avea obligaţia legală de a efectua analiza individuală a încadrării experienţei profesionale a fiecărui candidat în domeniile expres prevăzute de lege – financiar, al instituţiilor de credit şi/ sau al instituţiilor financiare nebancare, arătând că vechimea minimă cumulată necesară în aceste domenii de activitate pentru a fi numit în Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară trebuie să fie de minimum 8 ani de la data absolvirii studiilor de lungă durată, cu diplomă de licenţă.

Şi parlamentarii USR au reclamat la CCR că patru dintre cei nouă membri ai conducerii ASF nu îndeplinesc condiţiile de eligibilitate. Este vorba despre Leonardo Badea, Jozsef Birtalan, Sorin Bota, care a demisionat între timp, şi Gabriela Socol.

Tot miercuri, CCR a respins sesizarea PNL în legătură cu legea privind aprobarea OG 4/2017 pentru modificarea Codului fiscal.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a respins obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea privind aprobarea Ordonanţei Guvernului 4/2017 pentru modificarea şi completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal este constituţională în raport cu criticile formulate”, precizează CCR într-un comunicat transmis AGERPRES.

Pe 7 decembrie anul trecut, PNL a sesizat Curtea Constituţională cu privire la legea privind aprobarea OG 4/2017 pentru modificarea Codului fiscal.

Potrivit sesizării, proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Codului fiscal, în sensul introducerii salariului minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuţiile de asigurări sociale şi de asigurări sociale de sănătate, ca bază lunară de calcul la stabilirea acestor contribuţii.

Liberalii susţineau că acest proiect de lege încalcă dispoziţiile legii 161/2017 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe, cu consecinţa nerespectării art. 151 din Constituţie, deoarece prin conţinutul său juridic reglementează în domeniul legilor organice.

PNL aprecia şi că legea de aprobare a OG 4/2017 încalcă articolul 1 din Constituţie sub aspectul nerespectării principiului securităţii juridice.