Ce a discutat Vladimir Putin cu Recep Erdogan la Soci. Concluziile întâlnirii liderilor mondiali

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a primit luni, la Soci, pe omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan. Cei doi lideri ai lumii au vorbit despre acordul privind exportul cerealelor pe Marea Neagră, precum și pe situația din Ucraina, după cum a confirmat chiar președintele rus. Potrivit ultimelor informații, președintele rus este deschis discuțiilor cu privire la reintegrarea exporturilor de cereale din Ucraina.

04 sept. 2023, 14:31
Ce a discutat Vladimir Putin cu Recep Erdogan la Soci. Concluziile întâlnirii liderilor mondiali
Ce a discutat Vladimir Putin cu Recep Erdogan la Soci. Concluziile întâlnirii liderilor mondiali

Întâlnire de rang înalt la Soci, între Vladimir Putin și Recep Erdogan. Cei doi președinți au vorbit despre acordul privind exporturile de cereale din Ucraina, dar și despre situația războiului.

Citește și: Vladimir Putin sfidează Occidentul. „Țarul” Rusiei s-a înțeles cu Recep Erdogan, „sultanul” Turciei

Vladimir Putin și Recep Erdogan, întâlnire definitorie pentru viitorul lumii

Rusia a ieșit din acordul privind exportul de cereale din Ucraina în iulie, la un an după ce a fost negociat de ONU și Turcia. Putin a motivat atunci că propriile sale exporturi de alimente și îngrășăminte se confruntă cu obstacole și că nu ajung suficiente cereale ucrainene în țările care au nevoie de ele. Din cauza opririi acestor exporturi s-a ajuns la o adevărată criză alimentară peste tot pe glob. Erdogan, care anterior a jucat un rol important în a-l convinge pe Putin să respecte acordul, dar și Națiunile Unite, încearcă din nou să îl convingă pe Putin să revină la acord. Ulterior, Federația Rusă a declanșat o campanie susținută de bombardamente cu drone și rachete asupra porturilor ucrainene, campanie ce continuă chiar și în momentul de față. Atacurile de la portul Izmail nu contenesc de două zile.

Vorbind în deschiderea întâlnirii lor din stațiunea Soci, de la Marea Neagră, Putin i-a spus lui Erdogan că speră că vor finaliza discuțiile privind un hub de gaze naturale în Turcia și a precizat că vor discuta, de asemenea, și despre acordul privind cerealele.

„Nu vom ignora subiectul crizei ucrainene. Știu că intenționați să ridicați problema referitoare la acordul privind cerealele. Suntem deschiși la negocieri pe această temă”, a declarat liderul rus înainte ca ușile să se închidă.

Citește și: Recep Erdogan, discurs pro-Putin: „Politica de izolare a Rusiei va duce la consecinţe grave”