CE a stabilit condiţiile în care companiile afectate de pandemie vor beneficia de sprijin financiar din partea guvernelor

Companiile afectate de pandemia de coronavirus care vor beneficia de sprijin financiar din partea guvernelor statelor membre UE nu vor avea dreptul să plătească şi să acorde bonusuri, iar răscumpărarea de acțiuni va fi permisă doar atât timp cât statul va deține o participație în ele, a anunțat vineri Comisia Europeană, potrivit Reuters.

RomaniaTV.net
08 mai 2020, 20:21
CE a stabilit condiţiile în care companiile afectate de pandemie vor beneficia de sprijin financiar din partea guvernelor

Executivul Uniunii Europene, care a relaxat regulile stricte privind ajutoarele de stat încă din luna martie, a anunțat că guvernele statelor membre vor putea acorda împrumuturi în condiții avantajoase companiilor afectate de pandemie.

Ambele măsuri urmăresc să ajute firmele să evite insolvența.

Comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager, a declarat că, pe măsură ce criza se va adânci, multe afaceri vor avea nevoie de capital pentru a-și continua activitatea.

Dacă statele membre vor decide să intervină, vom aplica regulile de astăzi pentru a asigura contribuabilii europeni că sunt remunerați suficient și că sprijinul lor vine cu condiții”, a declarat Vestager.

Comisia Europeană a afirmat că ajutorul în vederea recapitalizării poate fi acordat doar în scopul evitării problemelor sociale și ale pieței datorată pierderii locurilor de muncă, în scopul de a preveniri ieșirea unei companii inovative sau sistemic importante sau în scopul evitării riscului de a perturba furnizarea unore servicii importante.

Citeşte şi FMI avertizează că perspectivele economice s-au înrăutăţit faţă de estimările sale din aprilie. Care sunt previziunile pentru România

Companiile listate la bursă vor fi nevoite să propună un plan de restructurare dacă statul va continua să dețină o participație în acționariat după șase ani, în timp ce termenul limită pentru cele nelistate este de șapte ani.

Totodată, va fi impus un plafon asupra salariilor conducerii, o interdicție asupra acordării de bonusuri iar achiziția unei părți mai mari de 10% va fi posibilă doar în momentul în care compania va cumpăra cel puțin 75% din partea deținută de stat.

De asemenea, companiile vor fi nevoite să raporteze modul în care folosesc ajutorul de la stat în concordanță cu obiectivele digitale și ecologice ale Uniunii.