Ce au ajuns să facă românii, în loc să stea în izolare: „Momentul nu poate fi mai prost ales”

Medicul Gabriel Diaconu trage un semnal de alarmă cu privire la noul îndemn ce se răspăndește tot mai mult printre români, în contextul epidemiei de coronavirus.

RomaniaTV.net
13 mart. 2020, 12:39
Ce au ajuns să facă românii, în loc să stea în izolare: „Momentul nu poate fi mai prost ales”

În condițiile în care COVID-19 de răspândește cu repeziciune în România, medicul trage un semnal de alarmă cu privire la pericolul la care ne expunem dacă nu reducem numărul de persoane cu care intrăm zilnic în contact.

„O idee stupidă, dar periculoasă, care văd că prinde aripi în online, este voluntariatul de făcut cumpărături pentru vârstnici, cu livrare la domiciliu. Momentul nu poate fi mai prost ales, la acest moment al răspândirii epidemice.

Înțeleg că oamenii vor să ajute, să ferească bătrânii, să-i țină departe de potențiale amenințări. Dar, în condițiile date, singurul factor de protecție este păstrarea distanței interumane, și scăderea la maxim a numărului de persoane pe care să le întâlnești într-o zi obișnuită.

Citeşte şi: Veşti bune pentru elevii din sectorul 6. Gabriel Mutu a inaugurat cel mai modern bazin de înot din Bucureşti

Vâjâiala asta hipsterească, jocul tablețeilor de-a implicarea civică nu este sugestiv decât pentru cât de puțin înțeleg ei, de fapt, seriozitatea situației și evoluția lucrurilor în zilele, respectiv săptămânile care vin.

Nu e nicio diferență între ei și alții care s-au plimbat, simptomatici fiind, și pe care astăzi tot tablețeii îi acuză că sunt criminali.

Regulile prevenției epidemiologice sunt simple, puține și fixe. Nu reinventați roata. Nu e vorba aici de trecut bătrânica strada.

Stați în casă. Schimbați-vă rutina zilnică. Și nu vă fie teamă, n-o să moară bătrâni de foame. S-ar putea în schimb din prostie naivă, ingenuă, să cauzați tot felul de belele pe care inocența și ignoranța nu le scuză, nici în fața legii, dar nici în fața bunului simț medical.

Citeşte şi: Denunţătoarea doctorului Beuran, dezvăluiri incredibile: „Nu este moral să oferi bani, dar nu am avut altă soluţie”

Înțeleg că două luni de lecturi intense pe internet îi fac pe mulți să creadă că pricep despre ce e vorba. Nu pricep. Sunt oameni cu facultatea de medicină făcută care nu pricep. Ascultați recomandările oficiale. Nu sunt în linii mari. Sunt explicite.

Firmele de curierat la domiciliu ar trebui să-și facă propriul screening epidemiologic, și să reducă, în următoarele două săptămâni, livrările.

Cine vrea să facă voluntariat are la dispoziție structuri sanitare care primesc doritori. Dar care fac și instructaj real, nu doar filme pe YouTube”, a scris medicul pe contul personal de Facebook.