Ce beneficii are dovleacul: excelent dacă vrei să slăbești și campion la conținutul de vitamine

Dovleacul are o multitudine de beneficii, fiind bogat în antioxidanți și vitamine. Are puține calorii și este bogat în vitamina A.

01 nov. 2022, 17:07
Ce beneficii are dovleacul: excelent dacă vrei să slăbești și campion la conținutul de vitamine

Datorită cantităţii însemnate de betacaroten (120 mg), de potasiu (230 mg), o cantitate modestă de sodiu (2 mg) şi puţine calorii (13 la 100 g), dovleacul oferă protecția de care avem nevoie, atât în timpul iernii, cât și în restul anului, fiind un bun aliat împotriva bolilor de inimă, cancerului și a disfuncțiilor mentale.

„Bogat în fibre, vitamine din grupul B, glucide cu absortție lentă și minerale (fier, zinc, potasiu), dovleacul are efect antioxidant, de reglare a tensiunii arteriale și de îmbunătățire a dispoziției (afectată de nopțile lungi). Dar, principala virtute nutrițională a dovleacului este conținutul mare de betacaroten, un pigment portocaliu cu funcție de vitamina A.

Vitamina A este o vitamină antioxidantă cu rol în menținerea elasticității și frumuseții pielii. Sursele alimentare de vitamina A sunt ficatul și grăsimea din lapte, dar există și o formă vegetală de vitamina A: betacarotenul din legumele și fructele de culoare portocalie. Dovleacul este campion la conținutul de provitamina A, o felie aduce dublul rației zilnice: 4000 micrograme de betacaroten”, explică dr. Mihaela Bilic.

Citește și: Chec cu dovleac copt și ciocolată. Un desert numai bun pentru vremea răcoroasă

Dovleacul conține și potasiu, un ingredient important care oferă energie și ține tensiunea sub control. De asemenea, conținutul bogat în fibre asigură buna funcționare a digestiei și previne apariția bolilor cardiovasculare, a asteniei, cât și a cancerului.

„Copt la cuptor cu un pic de scorțișoară, dovleacul este un excelent desert pentru cei aflați la cura de slăbire. O felie de dovleac (200g) conține 3g fibre, 2mg fier, 450 mg potasiu și numai 80cal. Iar semințele de dovleac sunt o sursă excelentă de vitamina E, fibre și acizi grași esențiali Omega 6”, adaugă medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Cum se prepară

Ingrediente:

  • dovleac
  • miere
  • scorțișoară
  • coajă de lămâie

Dovleacul se taie în bucăți mari și se pune într-o tavă unsă cu ulei. Se bagă la cuptorul încins, la foc mic, pentru 30-35 de minute. După ce s-a răcit puțin, se unge cu miere și se presară scorțișoara și coaja de lămâie.

Citește și: Supă cremă de dovleac şi măr. Reţeta de sezon care se prepară rapid