Ce cantitate de alcool ai voie să bei zilnic. Dacă depășești această doză poți să faci ciroză sau alte boli grave

Mulți spun că alcoolul poate fi benefic organismului dacă e consumat în anumite cantități. Dar atunci când se depășesc aceste cantități consumul de alcool poate duce la afecțiuni grave.

11 ian. 2022, 10:52
Ce cantitate de alcool ai voie să bei zilnic. Dacă depășești această doză poți să faci ciroză sau alte boli grave

Medicii spun că, de fapt, 1-2 pahare de alcool pe zi nu ajută organismul, mai ales dacă aveți peste 65 de ani. Excesul de alcool poate fi extrem de periculos, poate cauza în timp hepatită cronică alcoolică sau ciroză.

Studiile arată că varianta ideală e abstinența când vine vorba de alcool. Recomandările oficiale spun că o femeie nu ar trebui să consume mai mult de 15 grame de alcool pur pe zi, iar bărbații nu mai mult de 30 de grame.

„Un bărbat care consumă zilnic 80 de grame de alcool pur timp de 8 ani şi o femeie care bea în fiecare zi 40 de grame de alcool pot face ciroză. Practic, un pahar cu vin de 250 ml are în jur de 25 de grame de alcool pur, cantitate suficientă pentru ambele sexe“, explică Doru Cristian Gavrilă, medic internist la Policlinica Nr. 2 din Brăila.

De asemenea, sub nicio formă nu ar trebui consumat alcool zilnic și nu pe stomacul gol, ci după masă.  Medicul Florentina Firan spune că nu e bine să îl consumăm în timpul mesei.

„Alcoolul nu trebuie consumat niciodată în timpul mesei. Odată ajuns în stomac, unde are loc procesul de digestie, alcoolul stagnează alimentele în stomac prelungind digestia și astfel apar probleme”, a explicat pentru super-hrana.ro, doctor Livia Florentina Firan, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice la Policlinica nr. 10 din București.

Ce înseamnă consum exagerat de alcool

Un consum moderat poate duce la scaderea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare, la scaderea mortalitatii in general si la mentinerea intacta a functiei cognitive odata cu varsta, dar in acelasi timp poate creste riscul de cancer de san si pe cel de accidente.

Un consumul peste cel moderat, duce la cresterea riscului de ciroza hepatica, hipertensiune, infarct, diabet tip 2, cancer gastrointestinal si de colon, accidente. Pe termen lung poate duce si la cresterea greutatii si poate sa afecteze functia cognitiva atat pe termen scurt cat si pe temen lung. Celor care au hipertensiune, reducerea consumului de alcool le scade tensiunea, mai ales daca este insotita de modificari in dieta si la nivelul de acitivitate fizica.

Citește și Greșeala pe care orice gospodină o face în bucătărie! De ce e interzis să pui folie de aluminiu pe aragaz!

Citește și Laptele nu ar trebui consumat de adulți – mit sau adevăr? Mihaela Bilic vă spune tot ce trebuie să știți despre produsul copilăriei