Ce conţin cartofii prăjiţi de la fast-food. Substanţa care îi face gustoşi şi creează dependenţă

Ce conţin cartofii prăjiţi de la fast-food. Toată lumea ştie cât de gustoşi sunt cartofii prăjiţi de la anumite fast-food-uri, însă puţini ştiu care este "secretul". Potrivit abcnews.com, cartofii prăjiți în combinaţie cu un hamburger gigantic și un suc răcoritor sunt boală sigură.

15 nov. 2021, 22:50
Ce conţin cartofii prăjiţi de la fast-food. Substanţa care îi face gustoşi şi creează dependenţă
Ce conţin cartofii prăjiţi de la fast-food

Ce conţin cartofii prăjiţi de la fast-food. Ei bine, substanţa care îi face gustoşi şi creează dependenţă este… zahărul. Dar nu zahărul alb, pe care toată lumea îl cunoaște, ci siropul de dextroză, atât de periculos pentru siluetă și sănătate.

Ce conţin cartofii prăjiţi de la fast-food

Potrivit studiilor, acest ingredient folosit fără discernământ în produsele alimentare și consumul excesiv al alimentelor de acest tip, care creează dependență, au dus la explozia cazurilor de obezitate, diabet, boli de inimă, de ficat și infertilitate în ultimii zeci de ani.

Mai mult, în compoziția-minune unde se scaldă cartofii tăiați înainte de a fi prăjiți în baie de ulei se adaugă pirofosfat disodic, un aditiv care, consumat în exces, poate duce la demineralizarea oaselor, dezechilibre metabolice și probleme de ordin digestiv.

Citeşte şi: Cei mai scumpi cartofi prăjiți din lume sunt garnisiți cu aur. Cât costa porția care a intrat în Cartea Recordurilor VIDEO

Procesul tehnologic prin care trec cartofii prăjiți pentru a ajunge la rezultatul dorit de sute de milioane de papile  gustative este următorul:

Pasul 1: Curățare, tăiere, blanșare

Cartofii sunt curățați de coajă, apoi tăiați la aceeași dimensiune cu ajutorul unui robot. După care urmează blanșarea, adică imersarea cartofilor tăiați în apă fiartă timp de câteva secunde.

Acest proces este efectuat cu scopul înlăturării excesului de zaharuri naturale din cartofi, dar și pentru a menține culoarea galben-viu a acestora. Totodată, blanșare previne înmuierea cartofilor și menține textura acestora în interior, care este moale și pufoasă, asemănătoare cartofilor la cuptor.

Pasul 2: Tratamentul cu aditivi

Acesta este cel mai nenatural pas în producția cartofilor prăjiți, care constă în scăldarea acestora într-un amestec de sirop de dextroză și pirofosfat disodic.

Dextroza ajută la căpătarea culorii aurii atât de ușor de recunoscut și creează dependență prin gustul său dulce, iar celălalt ingredient previne decolorarea cartofilor când sunt prăjiți. Dacă nu s-ar folosi pirofosfat disodic, cartofii ar căpăta o tentă de gri sau verde.

Pasul 3: Uscarea și prăjirea rapidă într-un mix de grăsimi

Urmează etapa în care cartofii sunt uscați într-o cuvă imensă, apoi prăjiți parțial pentru a căpăta crusta crocantă. Problema este că uleiul folosit la prăjire nu este deloc sănătos.

Acesta constă de fapt într-un mix format din ulei de canola, ulei de soia și ulei de soia hidrogenat, precum și arome „naturale” derivate din grăsime de vită, plus făină, acid citric, derivați din lapte și dimetilpolisiloxan.

Toate aceste ingrediente, împreună, au rolul de a potența gustul, de a reduce formarea spumei la suprafața uleiului de gătit, de a preveni lipirea cartofilor între ei, precum și de a crește termenul de valabilitate (de consum) al cartofilor.

Pasul 4: Congelarea rapidă și livrarea

După acest pas urmează congelarea rapidă a cartofilor pre-prăjiți, care sunt ambalați în pungi de plastic și livrați la restaurantele care, la rândul lor, îi vor prăji în baie de ulei.

Pasul 5: Prăjirea în baie de ulei în restaurant

Când faci comanda la restaurant, cartofii care au parcurs toate etapele de mai sus trec prin ultimul pas, și anume prăjirea în baie de ulei. De cele mai multe ori se folosește un mix de uleiuri (canola, porumb, soia), plus un aditiv numit terţbutilhidrochinonă (TBHQ), care previne râncezirea cartofilor.

După ce cartofii prăjiți sfârâie în friteuza plină de ulei încins, aceștia sunt „plouați” cu sare și serviți clientului final. O porție de 100 de grame din aceste „delicatese” conține peste 300 de calorii.