Ce crede Ion Iliescu despre alianţa USL-UDMR VIDEO

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, referindu-se la alianţa USL-UDMR, că nu ştie cum se va numi "treaba asta", el apreciind, însă, că este un lucru realist să existe un dialog cu reprezentanţii minorităţii maghiare.

RomaniaTV.net
10 dec. 2012, 10:14
Ce crede Ion Iliescu despre alianţa USL-UDMR VIDEO

„Nu ştiu cum anume se va numi treaba aceasta, dar UDMR reprezintă un sector important al cetăţenilor României, al cetăţenilor de naţionalitate maghiară, şi au fost de-a lungul vremii, în ciuda diverselor poziţii diferite, pe diferite teme, un factor de echilibru. Aşa că e un lucru realist ca să existe un dialog cu reprezentanţii minorităţii maghiare”, a spus Iliescu.

Întrebat care este raţiunea formării unei astfel de alianţe USL-UDMR, în condiţiile în care USL va deţine două treimi din mandatele viitorului Legislativ, Iliescu a răspuns: „Dincolo de acest lucru, este importanţa unui dialog activ cu reprezentanţii populaţiei maghiare, care are importanţa ei în structura populaţiei ţării”.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, duminică seară, că a discutat cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi de luni vor începe discuţiile pentru crearea unei majorităţi constituţionale cu Uniunea.

„Am vorbit la telefon cu preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, l-am felicitat pentru realegerea domniei sale şi mi-a confirmat faptul că UDMR de mâine este dispusă şi vom începe discuţiile pentru a avea o majoritate constituţională, o majoritate guvernamentală şi parlamentară care să permită modificări şi reforme importante în anii care urmează”, a spus Ponta.

Citeşte şi: Liberalii, împotriva unei alianţe cu UDMR

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a precizat, duminică noaptea, că USL nu a discutat cu UDMR despre o alianţă, nicidecum despre o alianţă de guvernare, el arătând că declaraţia premierului Ponta referitoare la acest subiect înseamnă disponibilitatea USL la a discuta nişte „formule de asociere”.

Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat, luni, că apreciază „gestul” premierului Victor Ponta şi că după ce va afla rezultatele finale ale alegerilor UDMR va începe discuţii cu USL, considerând că interesele Uniunii trebuie să fie reprezentate în Parlament şi Guvern.

UDMR va avea în viitorul Parlament zece deputaţi şi şase senatori aleşi în mod direct în colegii din judeţele Harghita, Covasna, Mureş, Bihor şi Satu Mare, între ei fiind Kelemen Hunor, Borbely Laszlo şi Marko Bela, arată numărătoarea paralelă a Uniunii.