Ce este bine să faci cu grâul pus la încolţit, indiferent dacă acesta a crescut sau nu. Este mare păcat, soarta se întoarce împotriva ta

Una dintre cele mai populare tradiții de Sfântul Andrei, care s-a transmis din generaţie în generaţie, este punerea grâului la încolțit. Credincioşii respectă această tradiţie seculară ca să aibă parte de noroc şi belşug.

29 nov. 2022, 17:15
Ce este bine să faci cu grâul pus la încolţit, indiferent dacă acesta a crescut sau nu. Este mare păcat, soarta se întoarce împotriva ta

Grâul pus la încolţit semnifică, pe de o parte, viaţa – grâul fiind alimentul de bază din care se face pâinea -, pe de altă parte viaţa care învinge moartea, bobul de grâu încolţit fiind considerat un simbol divin. Conform celor mai vechi tradiții, grâul se pune la încolțit de Sfântul Andrei și se păstrează timp de o lună, până în noaptea de Anul Nou.

Înainte de Anul Nou, grâul pus la încolțit de Sfântul Andrei se verifică. În funcţie de cât este de verde şi de crescut, ne dăm seama cum va fi următorul an pentru noi. Mai exact, dacă grâul a crescut frumos, atunci înseamnă că persoana care l-a pus la încolțit va avea parte de un an frumos și îmbelșugat și va fi ferit de toate cele rele. Însă dacă grâul nu a crescut prea mult, înseamnă că anul care vine nu va fi unul chiar atât de prosper pentru cel care l-a pus la încolțit.

Ce este bine să faci cu grâul pus la încolţit, indiferent dacă acesta a crescut sau nu

Dacă grâul a crescut frumos, poate fi folosit în diferite reţete. Dacă, însă, nu a crescut, în niciun caz nu trebuie aruncat. Aceasta este una dintre marile greşeli pe care le fac credincioşii care constată că grâul nu a crescut pe cât şi-ar fi dorit. Grâul poate fi dat la păsările din curte sau la păsările din parc.

Cei care aruncă grâul comit un mare păcat fără să își dea seama, iar lucrurile se pot întoarce împotriva lor, spune tradiția.

Citeste si Ce se dă de pomană de Sfântul Andrei. Care sunt alimentele care nu trebuie împărţite nevoiaşilor în această zi

Când se pune grâul la încolţit

Potrivit tradiţiilor româneşti, cel mai frecvent, grâul se pune la încolţit în ziua de 30 noiembrie, cea în care românii îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei.

Dacă este să respectăm întru totul tradiţia, grâul se pune la încolţit chiar în prima oră a zilei Sfântului Andrei. Gospodarii se trezeau la miezul nopţii – căci pe atunci ora de culcare era pe la 7,00-8,00 seara, nu ca acum – să îndeplinea tradiţia”, explică folcloristul Paul Buţă pentru Adevărul.

În unele zone, grâul se pune la încolţit în ajunul lui Sfântul Andrei, fiind o tradiţie care vine „la pachet” şi cu altele, cum ar fi atârnatul de funii de usturoi la ferestre sau deasupra pătuţului copiilor mici, pentru a alunga duhurile rele.

Cum se pune grâul la încolţit

Grâul trebuie pus la încolţit într-un vas cu deschidere largă sau într-un ghiveci, vas de sticlă cu deschidere mare sau chiar o farfurie adâncă. Poate fi pus în pământ, dar se poate folosi și vată sau un burete. După ce vasul în care grâul va fi pus la încolțit, fiecare membru al familiei ia o mână de pământ, o va așeza pe fundul recipientului, apoi va presăra boabele de grâu și le va acoperi cu încă un strat subțire de pământ.

Este important ca vasul cu grâu să fie așezat și într-o încăpere călduroasă pentru a crește mai repede și a fi mai bogat.

Citeste si MESAJE DE SFANTUL ANDREI 2022. Cele mai frumoase urări de Sf. Andrei 2022