Ce este bine să faci cu grâul pus la încolţit, indiferent dacă acesta a crescut sau nu. Este mare păcat, soarta se întoarce împotriva ta

Una dintre cele mai populare tradiții de Sfântul Andrei, care s-a transmis din generaţie în generaţie, este punerea grâului la încolțit. Credincioşii respectă această tradiţie seculară ca să aibă parte de noroc şi belşug.
Alina Costache
29 nov. 2022, 17:15
Ce este bine să faci cu grâul pus la încolţit, indiferent dacă acesta a crescut sau nu. Este mare păcat, soarta se întoarce împotriva ta

Grâul pus la încolţit semnifică, pe de o parte, viaţa – grâul fiind alimentul de bază din care se face pâinea -, pe de altă parte viaţa care învinge moartea, bobul de grâu încolţit fiind considerat un simbol divin. Conform celor mai vechi tradiții, grâul se pune la încolțit de Sfântul Andrei și se păstrează timp de o lună, până în noaptea de Anul Nou.

Înainte de Anul Nou, grâul pus la încolțit de Sfântul Andrei se verifică. În funcţie de cât este de verde şi de crescut, ne dăm seama cum va fi următorul an pentru noi. Mai exact, dacă grâul a crescut frumos, atunci înseamnă că persoana care l-a pus la încolțit va avea parte de un an frumos și îmbelșugat și va fi ferit de toate cele rele. Însă dacă grâul nu a crescut prea mult, înseamnă că anul care vine nu va fi unul chiar atât de prosper pentru cel care l-a pus la încolțit.

Ce este bine să faci cu grâul pus la încolţit, indiferent dacă acesta a crescut sau nu

Dacă grâul a crescut frumos, poate fi folosit în diferite reţete. Dacă, însă, nu a crescut, în niciun caz nu trebuie aruncat. Aceasta este una dintre marile greşeli pe care le fac credincioşii care constată că grâul nu a crescut pe cât şi-ar fi dorit. Grâul poate fi dat la păsările din curte sau la păsările din parc.

Cei care aruncă grâul comit un mare păcat fără să își dea seama, iar lucrurile se pot întoarce împotriva lor, spune tradiția.

Citeste si Ce se dă de pomană de Sfântul Andrei. Care sunt alimentele care nu trebuie împărţite nevoiaşilor în această zi

Când se pune grâul la încolţit

Potrivit tradiţiilor româneşti, cel mai frecvent, grâul se pune la încolţit în ziua de 30 noiembrie, cea în care românii îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei.

Dacă este să respectăm întru totul tradiţia, grâul se pune la încolţit chiar în prima oră a zilei Sfântului Andrei. Gospodarii se trezeau la miezul nopţii – căci pe atunci ora de culcare era pe la 7,00-8,00 seara, nu ca acum – să îndeplinea tradiţia”, explică folcloristul Paul Buţă pentru Adevărul.

În unele zone, grâul se pune la încolţit în ajunul lui Sfântul Andrei, fiind o tradiţie care vine „la pachet” şi cu altele, cum ar fi atârnatul de funii de usturoi la ferestre sau deasupra pătuţului copiilor mici, pentru a alunga duhurile rele.

Cum se pune grâul la încolţit

Grâul trebuie pus la încolţit într-un vas cu deschidere largă sau într-un ghiveci, vas de sticlă cu deschidere mare sau chiar o farfurie adâncă. Poate fi pus în pământ, dar se poate folosi și vată sau un burete. După ce vasul în care grâul va fi pus la încolțit, fiecare membru al familiei ia o mână de pământ, o va așeza pe fundul recipientului, apoi va presăra boabele de grâu și le va acoperi cu încă un strat subțire de pământ.

Este important ca vasul cu grâu să fie așezat și într-o încăpere călduroasă pentru a crește mai repede și a fi mai bogat.

Citeste si MESAJE DE SFANTUL ANDREI 2022. Cele mai frumoase urări de Sf. Andrei 2022

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
Playtech.ro
De unde provine carnea cu care sunt pregătiți celebrii mici de la Ciotoianu. Secretul care îi face atât de gustoși
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Nativii care prosperă financiar. Câștigă mulți bani în Mai
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Datorie la ANAF dacă ai acești bani în bancă. Se trimite declarație și suma de plată până la 26 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici