Cataiful, un desert renumit mai ales în zona Orientului Mijlociu, este foarte cunoscut pentru aspectul atractiv, textura sa unică, precum și pentru gustul dulce și aromatic, care satisface papilele gustative. Cataiful a devenit iarăși în vogă datorită faptului că este folosit ca ingredient în prepararea Ciocolatei Dubai.
Cataiful este o prăjitură tradițională ce se prepară dintr-un tip special de aluat de foietaj sau de fidea subțire, ce se aseamănă foarte mult cu firul de păr, acesta fiind și motivul pentru care a căpătat acest nume.
Aluatul este aranjat în straturi, iar apoi umplut cu migdale, nuci sau alte tipuri de semințe, fiind aromatizat cu sirop dulce, de obicei cu o aromă de trandafir și de lămâie, cataiful fiind o prăjitură ce se servește de sărbători, sau la ocazii speciale.
Cataiful își are originea în preparatele culinare din vremea Imperiului Otoman și a devenit popular în țările din Orient, precum Turcia, Siria sau Liban, precum și în Balcani, în Albania și Grecia. De-a lungul timpului, cataiful a fost preparat cu diferite umpluturi și siropuri, iar fiecare regiune a avut propriile variații ale rețetei, fapt ce l-a făcut un desert popular.
Pentru a realiza cataif, trebuie să fie folosite fidea de cataif, nuci, migdale sau fistic, unt sau margarină și sirop de zahăr.
Fidea de cataif: este baza prăjiturii și poate fi găsită în magazinele cu specific turcesc și oriental, în magazinele de produse internaționale, sau în supermarketuri, la raioanele dedicate prăjiturilor
Nuci, migdale sau fistic: folosite pentru umplutură, adăugând o notă crocantă și aromată prăjiturii
Unt sau margarină: folosite pentru a face fideaua mai crocantă
Citește și : Salată de vinete cu ardei copți. Diana Bart a dezvăluit rețeta: „Trebuie să avem grijă cum le pregătim”
Sirop de zahăr: este preparat din zahăr, apă și arome (precum vanilia sau lămâia), și se toarnă peste prăjitură după ce este coaptă, pentru a-i conferi umiditate și gust dulce