Ce este chimioterapia preventivă, tratamentul pe care Kate Middleton îl urmează după ce a fost diagnosticată cu cancer

După ce Kate Middleton a anunțat, printr-un mesaj video, că a fost diagnosticată cu cancer, ea a menționat că echipa ei de medici a decis să urmeze o chimioterapie preventivă.
Filip Stan
23 mart. 2024, 23:54
Ce este chimioterapia preventivă, tratamentul pe care Kate Middleton îl urmează după ce a fost diagnosticată cu cancer
Ce este chimioterapia preventivă, tratamentul pe care Kate îl urmează după ce a fost diagnosticată cu cancer

Prințesa de Wales, Kate Middleton, a transmis că urmează o chimioterapie preventivă, după ce o operaţie abdominală efectuată în ianuarie a relevat prezenţa unui cancer.

Citește și: Prinţul Harry şi Meghan Markle, mesaj de susținere pentru Kate Middleton, după ce a fost diagnosticată cu cancer: „Îi dorim sănătate și vindecare”

Ce este chimioterapia preventivă, tratamentul urmat de Kate Middleton

Kate nu a oferit detalii despre tipul sau stadiul cancerului şi nici nu a împărtăşit planul său specific de tratament, însă a menționat că echipa ei de medici i-au recomandat că urmeze o chimioterapie preventivă.

Chimioterapia preventivă este administrată înainte sau după un tratament primar, cum ar fi o intervenţie chirurgicală, pentru a reduce riscul ca un cancer să revină sau să se răspândească.

Tratamentele preventive administrate înainte de tratamentul primar se numesc terapie neoadjuvantă. Tratamentele preventive administrate ulterior, ca în cazul lui Kate, se numesc terapie adjuvantă. Chimioterapia adjuvantă poate elimina orice celule canceroase rămase, dar valoarea sa variază în funcţie de tipul de cancer şi de mărimea şi localizarea acestuia. Ulterior, pacienţii pot continua să facă terapie de întreţinere pentru a preveni revenirea cancerului sau pentru a întârzia răspândirea acestuia.

În prezent, oncologii privesc cancerul ca pe o serie de afecţiuni, fiecare dintre acestea necesitând un plan de tratament specific, cu o serie de terapii, inclusiv perfuzii intravenoase, pastile sau radiaţii. Tratamentul poate dura de la câteva luni la peste un an.

„Există un număr foarte mare de medicamente şi combinaţii de chimioterapie, rezultând mai multe tratamente diferite, chiar şi pentru un singur tip de cancer”, a declarat Dr. Mangesh Thorat, specialist în chirurgia sânului la Homerton University Hospital.

În mod obişnuit, „pacienţii primesc între patru şi şase cicluri de tratament, fiecare dintre acestea durând 21 de zile şi constând într-o zi sau câteva zile de chimioterapie, apoi timp pentru ca organismul să se refacă”, explică și Bob Phillips, oncolog pediatru la Universitatea din York.

În alte cazuri, chimioterapia este administrată zilnic sau la fiecare două sau patru săptămâni, a precizat el. Timpii de recuperare variază foarte mult, dar chiar şi atunci când tratamentul se încheie, poate dura luni de zile până când un pacient îşi reia activitatea completă. Pacienţii mai tineri, de exemplu, tind să fie mai sănătoşi atunci când sunt diagnosticaţi şi, prin urmare, au mai multe şanse să reziste la dozele optime de medicamente de chimioterapie administrate la intervale ideale, mai explică profesorul Phillips.

„Vedem din ce în ce mai multe persoane de 40 de ani cu cancer. Persoanele tinere tolerează mai bine doze mai mari de chimioterapie şi astfel pot fi administrate tratamente mai puternice care au mai multe şanse să ucidă orice celule rămase”, a declarat profesorul Andrew Beggs, chirurg colorectal la Universitatea din Birmingham.

Potrivit unui studiu din 2023 efectuat în 204 ţări şi publicat în BMJ Oncology, numărul de cazuri de cancer la persoanele cu vârsta sub 50 de ani a totalizat 3,26 milioane în 2019, o creştere cu 79,1% faţă de 1990, existând variaţii notabile în ceea ce priveşte ratele de deces între zone, ţări, sex şi tipuri de cancer.

Un studiu separat realizat în 2023 și Ppublicat în JAMA Network Open, a arătat că, în Statele Unite, între 2010 şi 2019, cancerele gastrointestinale au avut cele mai rapide rate de incidenţă în creştere în rândul tuturor grupurilor de cancer cu debut precoce, cu un accent deosebit pe cancerele de apendice, duct biliar hepatic şi pancreas. Cancerele de colon şi de sân au fost, de asemenea, diagnosticate din ce în ce mai des la pacienţi mai tineri, au arătat studiile.

Citește și: Prima apariție a prințesei de Walles după operație. Unde a fost surprinsă Kate Middleton

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri