Ce este dieta atlantică. Diferențe și asemănări cu dieta mediteraneană. Una dintre ele promite să-i țină pe oameni departe de sindromul metabolic

Un studiu recent afirmă avantajele unui stil alimentar de origine europeană. Dieta mediteraneană are și un rival, gata să concureze pentru sceptrul reginei nutriției, adică dieta atlantică. A prins viața în Europa, deoarece acest stil alimentar se bazează pe dieta oamenilor care trăiesc în nord-vestul Spaniei și nordul Portugaliei.
Filip Stan
01 mart. 2024, 18:53
Ce este dieta atlantică. Diferențe și asemănări cu dieta mediteraneană. Una dintre ele promite să-i țină pe oameni departe de sindromul metabolic

Un studiu recent afirmă avantajele unui stil alimentar de origine europeană. Dieta mediteraneană are și un rival, gata să concureze pentru sceptrul reginei nutriției, adică dieta atlantică. A prins viața în Europa, deoarece acest stil alimentar se bazează pe dieta oamenilor care trăiesc în nord-vestul Spaniei și nordul Portugaliei.

Citește și Dieta rusoaicelor face furori şi în 2024. Slabeşti 30 de kg, în doar două luni. Meniu complet pe zile

Comparație dintre cele două diete provine dintr-un studiu recent publicat în JAMA Network, conform căruia persoanele care urmează dieta atlantic riscă mai puțin să dezvolte temutul sindrom metabolic.

Dieta atlantică este apreciată de populațiile din nordul Portugaliei și Galiției. Se bazează pe alimente locale, proaspete și integrale, precum fructe, legume, pâine, leguminoase, nuci, pește, produse lactate și ouă.

Cea mai comună grupă de alimente din dieta Atlanticului este amidonul, pâine, paste, orez, cereale integrale și cereale non-integrale, care sunt consumate de 6 până la 8 ori pe zi.

Astfel, această dietă include și carne, în principal carne de vită și de porc, iar uleiul de măsline este un condiment comun, în timp ce vinul este consumat la mese.

Cele două diete au multe în comun, dar sunt total diferite

Studiul dezvăluie că, în comparație cu cei care urmează dieta normală, persoanele care au adoptat dieta atlantic timp de 6 luni au un risc mai scăzut de a dezvolta sindrom metabolic, o afecțiune care crește probabilitatea bolilor de inimă, accident vascular cerebral și diabet.

”Dieta Atlantic”, în ciuda bogăției sale nutriționale, pare să readucă în special riscul de obezitate, diabet, hipertensiune arterială și niveluri ridicare te trigliceride.

Deci, beneficiile dietei Atlantic se datorează abundenței de pește și nuci, care furnizează acizi grași Omega-3 și antioxidanți, arată JamenNewtork.com.

Cerealele integrale, fructele și legumele conțin și fibre, vitamine și minerale esențiale pentru sănătatea inimii.

În acest sens, dietele atlantice și mediteraneene au multe în comun.

Mai mult decât cele precizate anterior, nenumărate studii confirmă că dietele bogate în alimente vegetale și sărace în alimente procesate sunt asociate cu un risc mai scăzut de boli cronice.

Citește și Cum să-ți alegi dieta potrivită pentru tine. Un nutriționist a dezvăluit criteriile de care trebuie să ții cont

Deci, deși este adevărat că ambele diete pun accentul pe ingrediente proaspete, precum fructele, legumele, cerealele integrale și uleiul de măsline, dieta atlantică diferă ușor de cea mediteraneană, care este mai orientată către o dietă pe bază de plante, în condițiile în care prezintă un aport mai mare de carne roșie.

DailyBusiness
Sute de angajați din școlile de stat, concediați în urma unei ordonanțe. Decizia se aplică și medicilor
Spynews
Alessia Năstase a vorbit despre divorțul părinților ei, Amalia și Ilie Năstase. Cum a afectat-o separarea: „A fost o perioadă în care nu am înțeles unde mă duc"
Bzi.ro
Se știu primele echipe eliminate de la Asia Express 2025! La acest cuplu nu te așteptai să plece
Fanatik.ro
Anunț important pentru clienții PPC, Engie, E.ON sau Hidroelectrica. Mare atenție la factură, furnizorii sunt obligați să facă asta
Capital.ro
Se schimbă buletinele. A venit ordinul UE. Cum vor arăta noile acte de identitate
Playtech.ro
Casă de vacanţă în Toscana cu 3.000 de euro. Are două camere, 40 de mp şi o boxă de depozitare
DailyBusiness
Dispar paracetamolul și amoxicilina din farmacii! UE a dat ordinul!
Adevarul
Norvegia răspunde acuzațiilor Rusiei că militarizează arhipeleagul arctic Svalbard
wowbiz.ro
Minerva este condusă astăzi pe ultimul drum! Fratele Gabrielei Dima, detalii exclusive despre înmormântarea de la Arad: „Slujba va fi ținută de cinci preoți” | EXCLUSIV
Spynews
Cotlete de porc în sos cremos după rețeta lui Chef Horia Manea. Secretul pentru un preparat fraged și gustos
Spynews
Alerta de vreme extremă a fost prelungită și în weekend! Meteorologii au anunțat precipitații mixte și vânt puternic
Evz.ro
Ordin de la MApN. Regulamentul care a intrat deja în vigoare
Ego.ro
Vedeta PRO TV regretă relația cu postul! Dezvăluiri neașteptate! EXCLUSIV
Prosport.ro
Reacția lui Jordan Chiles, după ce gimnasta din SUA a aflat ce s-a întâmplat cu apelul ei din proces
kanald.ro
Culiță Sterp a fost condamnat definitiv pentru accidentul rutier din 2022. Magistrații din Cluj au decis ce se va întâmpla cu artistul
Cancan.ro
Avertismentul FBI pentru posesorii de telefoane Android și iPhone. „Ștergeți-le acum!”
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizie pentru proprietarii de case. Se depune cerere direct la Primărie. S-a dat ordin în România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
„E ceva extrem de personal. Tremur toată”. A rupt tăcerea despre cei 3 iubiți
stirilekanald.ro
Sebi, tânărul ucis de Vlad Pascu în accidentul de la 2 Mai, ar fi împlinit 23 de ani. Tatăl, sfâșiat de durere, îl sărbătorește la mormânt: "Azi venim la tine în acest loc, a doua noastră casă"
Reacția furioasă a lui Elon Musk după respingerea candidaturii lui Călin Georgescu
MediaFlux
Victor Ponta a renunțat! Decizia luată înainte de ședința CCR!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Descoperire alarmantă: un nou coronavirus similar cu MERS identificat la lilieci în Brazilia