Cum să-ți alegi dieta potrivită pentru tine. Un nutriționist a dezvăluit criteriile de care trebuie să ții cont

Cum să-ți alegi dieta potrivită pentru tine. Multe persoane au astfel de dileme și nu știu ce regim alimentar să urmeze ca să piardă în greutate. Pentru că fiecare individ este diferit, un nutriționist a dezvăluit criteriile de care trebuie să ții cont, dacă vrei să faci alegerea corectă.

24 feb. 2024, 15:28
Cum să-ți alegi dieta potrivită pentru tine. Un nutriționist a dezvăluit criteriile de care trebuie să ții cont
Cum să-ți alegi dieta potrivită pentru tine

Cum să-ți alegi dieta potrivită pentru tine. Nutriționistul Anthony O’Reilly a explicat cum funcționează cele mai populare diete și cum pot oamenii să o aleagă pe cea potrivită pentru ei, în funcție de câteva criterii. Acesta a expus avantajele și dezavantajele fiecărei diete, potrivit The Mirror.

Cum să-ți alegi dieta potrivită pentru tine

Postul intermitent

Postul intermitent este cea mai populară dietă, având, în medie, peste un milion de căutări lunare în întreaga lume. Kourtney Kardashian și Jennifer Aniston sunt printre numeroasele celebrități care susțin beneficiile postului intermitent.

Postul intermitent înseamnă consumul tuturor caloriilor zilnice într-o perioadă de timp stabilită, apoi, în restul zilei, se consumă doar apă.

Există diferite abordări ale postului intermitent, cea mai populară fiind împărțirea 8:16 – ceea ce înseamnă că îți consumi caloriile într-o fereastră de mâncare de opt ore și postești pentru celelalte 16 ore ale zilei. Puteți să faceți și un program de 10:16, 16:10 sau chiar 6:20”, spune nutriționistul Anthony O’Reilly.

Avantajele postului intermitent – Ajută la pierderea în greutate, la îmbunătățirea rezistenței la insulină, reduce stresul oxidativ asupra celulelor, stabilizează nivelul zahărului din sânge și reduce riscul de accident vascular cerebral.

Dezavantajele postului intermitent – Poate fi dificil de respectat pe termen lung din cauza energiei scăzute, poftelor, obiceiurilor și disciplinei necesare pentru a respecta intervalele de timp specifice.

Citește și: Dieta 30-30-30, noul trend în materie de alimentație. Cu ce se poate înlocui cafeaua de dimineață pentru energie pe toată ziua

Dieta mediteraneană

Dieta mediteraneană este a doua cea mai populară dietă din lume, având 610.000 de căutări lunare globale în întreaga lume.

Așa cum sugerează și numele, dieta mediteraneană este inspirată de obiceiurile alimentare ale oamenilor care locuiesc în apropierea Mării Mediterane, de exemplu, Grecia, Italia, Spania etc., care au unele dintre cele mai lungi speranțe de viață din lume.

Dieta este bogată în alimente sănătoase pentru inimă, cum ar fi legume, cereale, pește, fructe, ulei de măsline și nuci. Consumul de carne roșie este redus la minimum, iar aportul de lactate este moderat și constă din surse de înaltă calitate, cum ar fi iaurt și brânzeturi”, susține Anthony O’Reilly.

Avantajele dietei mediteraneene: Ajută la pierderea în greutate, este o dietă ușor de respectat pentru oameni în comparație cu postul intermitent și dieta paleo. Atunci când este respectată, s-a descoperit că dieta inversează simptomele diabetului și bolilor cardiovasculare.

Dezavantajele dietei mediteraneene: Dieta nu are reguli clare privind caloriile, iar unele dintre alimente sunt costisitoare.

Dieta Paleo

Dieta Paleo este a treia cea mai populară dietă online. Printre celebritățile care au apelat la această dietă se numără și Matthew McConaughey, Miley Cyrus și Uma Thurman.

Dieta Paleo, numită uneori „dieta Caveman”, implică doar consumul de carne, pește, legume, fructe, nuci și semințe. Orice cereale, lactate, alimente procesate, fasole, leguminoase și zaharuri trebuie să fie evitate în timpul aderării la această dietă.”, spune O’Reilly.

Avantajele dietei Paleo: Studiile au arătat că este eficientă în a ajuta oamenii să piardă în greutate, să-și scadă tensiunea arterială și să îmbunătățească circulația sângelui.

Dezavantajele dietei Paleo: Mulți cercetători subliniază lipsa de dovezi ale efectelor dietei asupra sănătății și susțin că sunt necesare mai multe cercetări. De asemenea, ei avertizează că excluderea din dietă a cerealelor integrale nu este indicată, acestea ajutând la prevenirea bolile de inimă și diabetul.

Dieta carnivoră

Cunoscută și sub numele de dieta zero carbohidrați, această dietă este a patra cea mai populară  din lume.

Dieta carnivore este exact opusul veganismului. Carnivorii mănâncă numai produse de origine animală, cum ar fi carne, brânză, lapte, grăsimi de origine animală și ouă. Nu există cereale, legume și fructe.”, susține O’Reilly.

Avantajele dietei carnivore: Există dovezi că poate ajuta la pierderea în greutate, mai ales că proteinele măresc efectul termic al hrănirii organismului – energia necesară pentru a digera alimentele. Adepții dietei carnivore au susținut că dieta i-a ajutat să reducă inflamației și poate preveni deficiențele de nutrienți.

Dezavantajele dietei carnivore: Lipsa fructelor și legumelor poate duce la un risc crescut de boli de inimă, cancer și riscul general de deces.

Dieta Sirtfood

Dieta Sirtfood este a cincea cea mai populară dietă la nivel mondial. „Dieta Sirtfood a crescut în popularitate în ultimii ani. Aceasta se concentrează pe alimente bogate în sirtuine, un grup de proteine găsite în organism care reglează metabolismul. Alimentele bogate în sirtuine includ vin roșu, ciocolată neagră, nuci, rucola, cafea și ulei de măsline extravirgin”, spune Anthony O’Reilly.

Avantajele dietei Sirtfood: Multe dintre alimentele recomandate în Dieta Sirtfood sunt pline de micronutrienți și antioxidanți benefici.

Dezavantajele dietei Sirtfood: Există puține dovezi că dieta Sirtfood ajută la pierderea în greutate sau la o sănătate mai bună și trebuie să urmezi o rutină strictă.

Dieta ketogenă

În ultimii ani, dieta ketogenă a fost, fără îndoială, una dintre cele mai discutate și dezbătute diete. Keto, așa cum se numește pe scurt, dă prioritate grăsimilor (65-75% din caloriile tale zilnice), cu un consum moderat de proteine (20-30%) și foarte puțini carbohidrați (doar aproximativ 5%, deși unele versiuni interzic carbohidrații cu totul).

Dieta Keto a fost concepută pentru a menține corpul într-o stare aproape constantă de cetoză, o stare metabolică în care organismul creează cetone din grăsimi pentru a le folosi ca energie în loc de zahărul din carbohidrați (sursa de energie primară și preferată a organismului)„, spune nutriționistul.

Avantajele dietei Keto: Au existat afirmații că dieta Keto poate ajuta la tratarea cancerului și chiar a bolilor respiratorii, poate ajuta la pierderea în greutate și la scăderea zahărului din sânge la persoanele care suferă de diabet.

Dezavantajele dietei Keto: Mai multe studii subliniază că dieta Keto nu este eficientă pentru pierderea în greutate, dacă nu este asociată cu alte diete.