Ce este Edamame, delicatesa din Asia care costă doar 19 lei în restaurante. Românii o confundă cu fasolea verde

Edamame sau păstăile de soia verde, ultima fiță culinară, a ajuns în cele din urmă și în farfuriile românilor. Deși sunt originare din Asia, acestea nu sunt deloc scumpe și pot fi pregătite în diverse combinații.

05 oct. 2023, 15:03
Ce este Edamame, delicatesa din Asia care costă doar 19 lei în restaurante. Românii o confundă cu fasolea verde
Ce este Edamame, delicatesa din Asia care costă doar 19 lei în restaurante.

Ce este Edamame, delicatesa din Asia care costă doar 19 lei în restaurante. Edamamele sunt extrem de sănătoase, iar bucătarii recomandă ca acestea să fie mai întâi de toate fierte, după care prăjite.

Citește și Prețurile explodează pe litoralul românesc! Ouăle ochiuri au ajuns să aibă preț de delicatesă

Ce este Edamame, delicatesa din Asia care costă doar 19 lei în restaurante

Cu toate că se pregătesc extrem de simplu și de rapid, ele nu pot fi mâncate oricum.

”Nu ştiu cine şi când a avut idea de a începe să culeagă boabele de soia înainte să fie gata, dar, în mod cert, gustul a jucat un rol esențial aici”, a declarat chef Iulia, la Observator. 

Deși are o denumire pompoasă, acest preparat se vinde de regulă în restaurantele cu specific japonez, iar o porţie costă 19 lei.

”Ca şi gust, dă o mică dependenţă, când guşti una, nu te mai opreşti, mai ales dacă sunt pe masă ca şi starter. Încă există un stigmat către ele pentru ca nu ştie toată lumea ce sunt”,  a spus Catalin Negru, manager restaurant.

De regulă, Edamame se găsesc în comerţ sub formă de boabe proaspete, dar şi cu tot cu păstaie, prefierte şi congelate. Un kilogram de astfel de boabe costă între 35 şi 40 de lei.

Nutriționiștii recomandă consumul de Edamame pentru că sunt extrem de sănătoase. Aceștia spun că boabele fragede menţin sănătatea inimii, ajută sistemul imunitar şi digestia.

”Au foarte multe protine, 18 grame la o portie de 160 de grame. Mult continut de potasiu si mult acid folic, magneziu, calciu”, a declarat Nicoleta Lupașcu, nutriționist.

Alimentul din România care face acum senzație în țările occidentale

Caviarul românesc este la mare căutare peste hotare. În țări bogate precum Germania și Elveția se vinde acum chiar cu 2.000 de euro. Asta deoarece importurile de icre din Rusia au fost oprite după invadarea Ucrainei în februarie 2022.

Fermele româneşti de sturiori fac sume frumoase de bani în ultima vreme. Câteva dintre crescătoriile din ţară recoltează icre negre, iar preţul este pe măsură, mai ales după embargoul impus Rusiei.

Exporturile de nisetru, morun şi caviar au explodat. Producătorii români profită de absența exporturilor din Rusia după embargoul impus ca urmare a invaziei din Ucraina și vând caviar sau chiar peşti întregi în cantităţi mult mai mari decât în alţi ani. Delicatesa ajunge în țări din vestul Europei, precum Elveția, Germania, Italia și Belgia.

Nu mai puțin de patru tone de nisetru siberian vor ajunge din Santăul Mic, Bihor până în Elveția. E vorba de două bazine din lacul de șapte hectare care au fost golite pentru export, potrivit Observatornews.ro.

”Anul trecut am vândut în jur de 5 tone, însă anul acesta a crescut cererea de 4, 5 ori. 25 de tone în primele 3 luni şi cu siguranţă o să vindem încă pe atât. Azi exportăm nisetrul siberian, femele cu caviar. Femelele se vând cu 30 de euro, iar caviarul ajunge undeva până la 2 mii de euro”, spune Mariana Suciu, administrator fermă piscicolă.

Citește și Cea mai nonconformistă delicatesă culinară vine tocmai din China. Iată cât costă o porție de pietre prăjite cu usturoi și ardei iute