Ce le-a cerut un preot unor români care au vrut să-și boteze copilul în Marea Britanie: „E pur și simplu o aberație!”

Daniel și Ioana, doi români din Maramureș, locuiesc și muncesc în Marea Britanie de ani buni. Cu ce probleme s-au confruntat când au vrut să-și boteze copilul în străinătate.

14 ian. 2024, 12:34
Ce le-a cerut un preot unor români care au vrut să-și boteze copilul în Marea Britanie: „E pur și simplu o aberație!”
Pățania unor români care au vrut să-și boteze copilul în Marea Britanie

Cei doi români nu sunt căsătoriți, dar au împreună un băiețel de un an și opt luni, care nu a putut fi botezar până acum, din cauza unor probleme de sănătate.

Recent, mama a contactat preotul de la Biserica Ortodoxă Română „Sfântul Apostol Pavel și a tututror Sfinților Români”, din Eastham, o suburbie a Londrei.

Cuplul a rămas stupefiat când a aflat că, pentru a le fi botezat copilul, trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Printre acestea, și să semneze un document în care își iau angajamentul strict că se vor căsători într-o anumită perioadă de timp.

Citește și: Doi români, plecați din țară în căutarea unui trai mai bun, au fost găsiți morți în Spania

„Ce m-a deranjat cel mai tare e (…) acea declarație cu intenția de căsătorie (…) Dacă nu mă căsătoresc până la data de… ce se întâmplă? Tu ca preot mergi, spui o rugăciune și spui – ia duhul sfânt de la acest copil că părinții lui nu s-au căsătorit? E pur și simplu o aberație!”, a mărturisit Ioana, mama copilului.

Tatăl a dezvăluit cp preotul a venit cu o altă cerință apoi: „I-am spus că nașii nu sunt din zonă și nu pot veni la spovedit şi dânsul a zis atunci să meargă unde pot şi să aducă adeverință că s-au spovedit altfel nu ne botează copilul”.

Acesta susține că i s-ar fi cerut și bani pentru botez, drept dovadă, convorbirile de pe WhatsApp cu preotul paroh.

„Avem taxă fixă 150 lire dacă suntem de acord să îl botezăm în comun cu mai mulți copii deodată, iar dacă vrem să fim singuri în biserică taxa crește la 250 de lire plus lumânări cumpărate toate de la ei, omologate de biserică (…) mi se par absurde cererile astea”, a punctat acesta, spunând că pe pagina online a lăcașului nu apare nicio taxă, ci e menționat doar că un ajutor financiar este important pentru susținerea bisericii și pentru acoperirea cheltuielilor cu chiria și întreținerea.

Preotul paroh a transmis și un mesaj: (…) Dacă există nemulțumiri de ordin liturgic, acestea se reclamă la forul superior al Bisericii, unde își pot găsi și soluționare Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Ce a cerut preotul unui cuplu de români care a vrut să-și boteze copilul în Marea Britanie „E pur și simplu o aberație!”, a declarat acesta pentru Știrile ProTV, refuzând să comenteze alte aspecte legate de ascest scandal.

Citește și: Reacțiile românilor, după ce o femeie a întrebat ce beneficii are dacă se căsătorește cu acte în regulă. ” E bine pentru că are cine să facă pomenile”

La scurt timp, tânăra mamă a fost anunțată printr-un mesaj de către preot că acesta se va ruga pentru ei.

Reprezentanții Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, de care aparține și biserica din Londra, au precizat că au început o anchetă internă. Aceștia spun că solicitările preotului suntm de fapt, „recomandări care trebuie să fie făcute cu tact”.

„În coerență cu învățătura de credință despre Botez, ar fi de dorit ca părinții care voiesc să-și boteze copilul, să-și asume ei înșiși viața creștină, primindu-l pe Hristos ca temelie a familiei lor, prin Taina Nunții.(…)

Preotul, în cadrul pregătirii pentru Botez, are responsabilitatea de a-i sprijini pe părinți să înțeleagă acest aspect (…). Referitor la contribuția financiară a familiei, menționăm că este vorba de o participare benevolă. (…) disponibilitatea de a sprijini și comunitatea parohială printr-un mic ajutor financiar, contribuție, rămâne la aprecierea credincioșilor care solicită săvârșirea Tainei Sfântului Botez”, se arată în comunicat.

În cele din urmă, cei doi români au apelat la un alt preot român, la distanță de trei ore de casă, pentru a le boteza copilul. Inițial, acesta a acceptat să oficieze botezul, dar, vineri seară, clericul a trimis un mesaj mamei prin care o sfătuia să meargă totuși la biserica de care aparține.