Ce mai ingenioasă metodă de copiat la Bac. Ce este aparatul care imită culoarea pielii și cum se folosește

12 elevi din județul Alba au fost eliminați la primele două probleme ale Bacalaureatului. Opt absolvenți de liceu au fost excluși la proba de Limba Română, iar patru la cea obligatorie a profilului.

21 iun. 2022, 23:03
Ce mai ingenioasă metodă de copiat la Bac. Ce este aparatul care imită culoarea pielii și cum se folosește

Toți au fost susprinși cu instrumente de copiat, dintre care unul a reușit să îi uimească pe dascăli, iar a adus de la sine măsuri în partea comisiei județele de Bacalaureat.

Cea mai ingenioasă metodă de copiat la Bac a fost descoperită în județul Alba

Este vorba despre un aparat de mici dimensiuni cu cască de ureche care imită culoarea pielii, cu cartelă SIM, ce poate fi folosit fără telefon, fire sau Bluetooth.

Citește și: Bareme matematică şi istorie Bacalaureat 2022, anunţate de edu.ro. Cum se rezolvau subiectele

Preşedintele comisiei judeţene de Bacalaureat Alba, Dan Cherecheş, inspector general adjunct IŞJ Alba, a declarat că intenţionează să facă plângere penală în cazul tentativelor de fraudă descoperite.

„Măsura este menită să descurajeze aceste tentative de fraudă la examen, în condiţiile în care majoritatea candidaţilor manifestă o atitudine corectă şi respectă regulile, susţine reprezentantul IŞJ Alba.

Potrivit acestuia, ar exista suspiciuni că aceste cazuri, care au fost deja descoperite, nu ar fi izolate ci că ar exista o grupare care s-ar ocupa de înlesnirea surselor şi mijloacelor de copiere la examen. Elevii excluși provin de la centre de susținere a exemanului din Blaj, Abrud şi Câmpeni.

Examenul de Bacalaureat din 2022 a început luni

Absolvenţii de liceu au susţinut, luni, prima proba scrisă a examanului de bacalaureat de anul acesta. Genoveva Cerchez, profesor de limba română, a comentat subiectele pe care le-au avut de rezolvat elevii.

Absolvenţii de liceu au avut varianta 6 de rezolvat la examenul național de Bacalaureat. Subiectele primite au fost adecvate profilului, cu cerințe diferite pentru profilurile teoretice/vocaționale față de cele de real.

„Au fost subiecte aşa cum era de aşteptat, de nivel mediu, care, ca de obicei, nu lasă prea mult loc pentru originalitate sau pentru interacţiunea autentică, personală cu textul literar.

La primul subiect, cele cinci întrebări nu cred că au ridicat probleme – poate doar caracterizarea Doamnei Elena, dar nu pentru că textul ar fi fost greu ci pentru că uneori elevii nu ştiu să facă diferenţa între trăsături morale, stări, sentimente şi chiar statut social. Inevitabil, vor apărea şi răspunsuri precum: tristeţea sau chiar sărăcia, care nu sunt trăsături morale.

Citește și: Andrei Caramitru, după prima probă de Bac 2022: Educaţia la noi a fost praf dintotdeauna

Elevii ar fi putut identifica trăsături precum modestia, generozitatea sau înţelepciunea Doamnei Elena. Ar mai putea pierde câte un punct, două la fiecare răspuns dacă, în loc să formuleze răspunsul, elevii se rezumă la a da citate din text”, spune profesoara, potrivit edupedu.ro.