Ce pedeapsă riscă adolescenta din Târgu Jiu care a bătut şi umilit două fete. „Răspunde penal numai dacă a avut discernământ”

Cazul adolescentei din Târgu Jiu care a snopit în bătaie şi umilit două fete a stârnit controverse privind violenţele dintre copii. Fata de 14 ani a fost plasată sub control judiciar, fiind acuzată de lovire şi alte violenţe, precum şi de tâlhărie. Specialiştii susţin că tânăra ar trebui ajutată pentru a se îndrepta şi a înţelege cât de grave sunt faptele pe care le-a comis. Un medic psihiatru pentru copii din Târgu Jiu afirmă că fata ar avea nevoie de tratament şi expertiză.

RomaniaTV.net
09 sept. 2020, 07:13
Ce pedeapsă riscă adolescenta din Târgu Jiu care a bătut şi umilit două fete. „Răspunde penal numai dacă a avut discernământ”

Adolescenta de 14 ani a dormit o noapte în arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj şi a fost plasată sub control judiciar. Chiar dacă este minoră, fata va putea fi trasă la răspundere pentru faptele sale numai dacă se va stabili că a avut discernământ în momentul în care le-a snopit în bătaie pe cele două copile din Târgu Jiu.

Detalii INCREDIBILE în cazul agresoarei minorei din Târgu Jiu! Fata visa să devină poliţistă

Avocatul Eduard Lădaru a explicat că astfel de fapte sunt pedepsite de lege, mai ales dacă vorbim de incidente care nu sunt izolate. Adolescenta a agresat două fete de 12, respectiv 13 ani.

„Între 14 și 18 ani, Codul Penal face două distincții. Unul cu privire la minorul între 14 și 16 ani care răspunde penal numai dacă se dovedește faptul că a avut discernământ în urma unei expertize. Iar minorul care a împlinit 16 ani răspunde penal conform legii penale. Indiferent de vârsta subiecților, răspundere trebuie să existe. Acolo, în imagini, nu vedem deloc chestiunea de moralitate. Vedem o haită care atacă un individ pentru că era mai slab decât ei. Nu există un mobil al faptei respective”, a declarat avocatul Eduard Lădaru pentru Pandurul.

O nouă victimă a agresoarei din Târgu Jiu. Momentul în care adolescenta loveşte şi umileşte o altă fată VIDEO

Agresoarea a fost plasată sub control judiciar timp de 30 de zile. Ea nu va avea voie să părăsească țara și nici să ia legătura cu vreunul dintre minorii implicați în cele două episoade violente. De asemenea, fata va trebui să meargă periodic la Poliție.

La 14 ani, s-a ales cu două dosare penale în care este cercetată pentru lovire și alte violențe și tâlhărie.

Tatăl agresoarei minorei din Târgu-Jiu a răbufnit: „Sunt alţii cu săbii care au intrat peste oameni şi nu le-a făcut nimeni nimic”

Potrivit sursei citate, violenţele care au avut loc între copii au scos la iveală cât de îngrijorător a devenit fenomenul de bullying. Medicul psihiatru Laura Bîrdeanu a analizat imaginile cu violenţele comise de adolescentă şi consideră că fata are nevoie de o expertiză și de tratament de specialitate.

„Sunt șocante acele filmulețe și dăunătoare tuturor copiilor. Este dăunător faptul că se întâmplă și în fața unui bloc și nimeni nu sesizează autoritățile. Acea fetiță bătută nu a strigat după ajutor. Este de neînțeles. Nu mai vorbesc de agresoare. Ar trebui expertizată și obligată la un tratament de specialitate pentru că nu este sănătos psihic să faci așa ceva, să umilești un semen. Ar trebui să fie obligată să facă un voluntariat într-un centru unde trebuie ajutați copiii care nu au asemenea tupeu și au probleme, să învățăm empatia în practică pentru că, în teorie și acasă, nu se învață să fim empatici, să îi ajutăm pe ceilalți, să fim alături de ei, nu să-i umilim, să-i agresăm și agresiunea nu este bună pentru nimeni și în nicio situație. Asta trebuie învățat”, a explicat medicul psihiatru pentru copii, Laura Bîrdeanu, conform sursei citate.

Agresoarea de 14 ani din Târgu Jiu, cercetată în libertate. Adolescenta a bătut şi umilit o copilă de 13 ani