Ce pensie vei încasa dacă ai un salariu de 2.000 de lei

Copiii de acum vor câștiga o pensie cu 30% mai mică decât părinții lor, chiar dacă obțin aceleași venituri lunare, din cauza muncii la negru și a îmbătrânirii populației.

17 iul. 2014, 11:55
Ce pensie vei încasa dacă ai un salariu de 2.000 de lei

Scăderea natalității, migrația românilor și evaziunea conduc spre o realitate îngrijorătoare pentru anii viitori. Numărul persoanelor care vor ieși la pensie va crește exploziv, în schimb cel al salariaților nu va ține pasul, ceea ce înseamnă că viitorilor vârstnici nu va mai avea cine să le achite pensia, potrivit evz.ro.

VEZI ŞI: Salarii uriaşe la o companie de stat pentru noii angajaţi: 20.000 de lei pe lună

Potrivit unui studiu prezentat de Lucian Anghel, președintele BCR Pensii, în cadrul unui seminar economic, dacă în 2013 unul din cinci români avea peste 65 de ani, în anul 2060, atunci când copiii din ziua de azi vor ieși la pensie, unul din trei români va avea peste 65 de ani, vârsta la care se iese la pensie. Dacă numărul noilor născuți va continua să scadă în același ritm ca în ultimii zece ani, atunci peste câteva zeci de ani se va ajunge ca în România să fie mai mulți bătrâni de peste 80 de ani decât tineri cu vârstă mai mică de 14 ani, potrivit lui Lucian Anghel. Dacă se vor baza numai pe banii oferiți de stat, deci pensia publică, copiii din ziua de azi vor fi condamnați la sărăcie.

CITEŞTE ŞI: Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, AVERTISMENT pentru pensiile românilor

Astfel, dacă în 2010 o persoană care a avut salariu de circa 2.000 de lei încasa o pensie de 832 de lei, peste circa 45 de ani nivelul acesteia va fi de numai 572 de lei. Dacă sunt luate în calcul și erodarea cu inflația, banii nu vor mai reprezenta aproape nimic. Practic, pentru viitorii pensionari venitul lunar va fi suficient doar pentru o săptămână de trai.