Ce pensie vor primi românii care au cotizat doar 10-15 ani la stat, potrivit legii

Persoanele care au muncit și au cotizat la stat pentru 10-15 ani vor primi pensie la împlinirea vârstei de pensionare. Aceștia vor primi 40% din salariul minim brut pe țară.

10 ian. 2023, 17:17
Ce pensie vor primi românii care au cotizat doar 10-15 ani la stat, potrivit legii
Ce pensie primesc românii cu o vechime de 10-15 ani

Ce pensie primes românii care au cotizat doar 10-15 ani. Cei cu o astfel de vechime vor primi 40% din salariul minim brut pe țară și pentru fiecare an de vechime se adaugă câte 1%. Până la adoptarea legii, nu exista nici o diferențiere în fucție de anii lucrați între beneficiarii de pensie mică.

Astfel, persoanele care au o vechime de 12 ani să aibă aceeași pensie cu o persoană care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim.

„Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe țară. Pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară.

Citește și: Pensie minimă de 3000 de lei. Anunţul oficial făcut de ministrul Marius Budăi

Persoanele cu vechime între 10 ani și 15 ani, aflate la pensie la data intrării în vogoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară.

În cazul în care, din calculul pensiei rezultă o sumă mai mare, atunci persoana o va primi pe aceasta. Formula a fost introdusă pentru a remedia o inechitate prevăzută de legislația în vigoare. Din cauza acesteia nu se făcea nicio diferențiere în funcție de anii lucrați între beneficiarii de pensie minimă.

Adică, în practică se ajunge în situația în care un pensionar care a lucrat 12 ani, spre exemplu, să primească la fel cu unul care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim pe economie”, se arată în textul noii legi a pensiilor.

Citește și: Cum poți cumpăra vechime pentru pensie și cât costă. Suma pentru cotizare a crescut în 2023

Modificări pentru cei care primesc pensie de urmaș

Și pensia de urmaș a fost revizuită în Parlament, noutatea fiind ajutorul pentru soțul pensionar supraviețuitor. În urma decesului unuia dintre soți, cel rămas în viață va primi un ajutor de 25% din pensia celui decedat.

„Pensia de urmaș se menține și, în plus față de actualele prevederi, apare o nouă prestație. Este vorba de ajutorul pentru soțul pensionarsupraviețuitor, care va primi 25%ndin pensia soțului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie”, potrivit legii.