CE rămâne în Grecia pentru o supraveghere permanentă de la faţa locului

Supravegherea Greciei de către creditorii săi va fi consolidată în schimbul planului de salvare menit să permită Atenei să evite falimentul, a anunţat marţi dimineaţă comisarul european pentru Afaceri Economice, Olli Rehn, în cadrul unei conferinţe de presă.

RomaniaTV.net
21 feb. 2012, 07:14
CE rămâne în Grecia pentru o supraveghere permanentă de la faţa locului

Planul de salvare a Greciei se bazează pe o condiţie strictă: el prevede consolidarea supravegherii Greciei şi impunerea unei prezenţe permanente a misiunii Comisiei Europene la faţa locului”, menită să ajute Grecia să-şi modernizeze aparatul de stat, a declarat Rehn.

El s-a exprimat la finalul unei reuniuni a Eurogrupului, în cursul căreia miniştrii de Finanţe din zona euro au aprobat un important plan de salvare în favoarea Atenei.

La rândul său, „troika îşi va spori în mod semnificativ prezenţa” în Grecia, a precizat liderul Eurogrupului, Jean-Claude Juncker.

Troika, formată din Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, organizează în mod regulat misiuni de inspecţie în ţările care au beneficiat de un program de ajutor internaţional. De verdictul acestora despinde vărsarea tranşelor ajutorului.

Dar în cadrul reuniunii Eurogrupului, ministrul olandez de Finanţe, Jan Kees de Jager, a vrut mai mult. El a pledat pentru o supraveghere „permanentă” a Greciei de către UE şi FMI, pentru a controla mai bine progresul reformelor şi implementarea măsurilor de austeritate.

Zona euro a decis de asemenea să înfiinţeze un cont blocat în care va fi virată o parte din fondurile împrumutate Greciei, care vor fi alocate cu prioritate pentru rambursarea datoriei publice, precizează comunicatul final. Această măsură va permite ca „fondurile împrumutate Greciei să fie mai bine urmărite şi supravegheate”.

Acest mecanism va fi supus controlului creditorilor Greciei – Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. El va fi temporar, aşteptând ca Grecia să înscrie în Constituţie, în termen de două luni, o clauză care să garanteze că problema datoriei va fi prioritatea sa.