Ce riscă cei care merg la terase. Medic infecţionist: „Riscul există în cazul celor care stau la aceeaşi masă”

Medicul infecţionist Adrian Marinescu a declarat, într-un interviu pentru Hotnews, că riscul la care se expun cei care merg la terase odată cu redeschiderea acestora există mai mult "în cazul celor care stau la aceeași masă". Specialistul adaugă că dacă se respectă măsura distanţării între mese, riscul de transmitere a infecţiei "este minim".

RomaniaTV.net
01 iun. 2020, 17:22
Ce riscă cei care merg la terase. Medic infecţionist: „Riscul există în cazul celor care stau la aceeaşi masă”

„Dacă există și distanțarea între mese, cu atât mai mult riscul este minim. Riscul poate să fie în cazul celor care stau la aceeași masă, și în general la masă sunt cei din familie sau cei apropiați. Dacă nu există un contact apropiat prelungit, riscul de transmitere este foarte mic”, spune medicul Adrian Marinescu pentru sursa citată.

Citeşte şi Cum va funcţiona registrul de rezervări pentru terase. Datele după care clienţii vor fi contactaţi în cazul unui focar de coronavirus

În ceea ce priveşte măsura colectării datelor personale ale clienţilor, medicul este de părere că aceasta este „exagerată”. Ordinul privind regulile ce trebuie respectate la terase prevede ca patronii de terase să păstreze numerele de telefon ale clienţilor, pentru situaţia în care ar fi nevoie de o anchetă epidemiologică.

„Când se face o anchetă epidemiologică, când o persoană este bolnavă, acea persoană va spune cu cine a stat la masă, cu cine a intrat în contact apropiat, nu toți oamenii care au fost la terasă. Eu nu văd o utilitate foarte mare în plan practic […] în viitorul apropiat o să ne lămurim că e un pic, hai să nu zic exagerat, dar un pic cam mult să înregistrăm niște date [..]. Gândiți-vă că acele date ar trebui să fie păstrate de fiecare terasă și, la un moment dat, când se adună mulți clienți, o să fie un pic greu de păstrat aceste date, or să fie multe registre. Adică chiar dacă ele nu sunt stocate, nu sunt folosite de altcineva pentru a face nu știu ce lucru, dar totuși, în plan practic, nu văd o foarte mare utilitate, pentru că la un moment dat vor fi foarte multe registre, cu foarte multe date”, explică medicul Adrian Marinescu.

Citeşte şi Cât timp vor avea românii dreptul să stea la terase. Ordinul privind regulile ce trebuie respectate la terase prevede un „timp limitat”

De la 1 iunie terasele din România primesc clienți, însă aceștia trebuie ca, în momentul în care îşi fac rezervare, să își lase numele și numărul de telefon, pentru a putea fi contactați în cazul apariției unor cazuri de coronavirus. Președintele ANSVSA a explicat însă că datele cerute clienților nu sunt luate din buletin. 

„În ordinul comun semnat cu Ministerul Sănătății și Ministerul Economiei există această cerință, existența unui registru de evidență a rezervărilor clienților. Nu luăm date din buletin. Și înainte exista un registru în care erau trecute rezervările, acum e necesar fiindcă în cazul apariției unui caz de îmbolnăvire în rândul clienților care au stat la terasă, e foatre ușor, când se face ancheta epidemiologică, să fie găsiți cei care erau pe terasă”, a declarat Robert Chioveanu.

Președintele ANSVSA a adăugat faptul că în registru vor fi notate numele și numărul de telefon ale persoanei care face rezervarea. „Dacă avem patru clienți, atunci se trece numele celui care face rezervarea și doar atât. Se știe data, ora, și masa pentru care a făcut rezervarea”, a precizat Chioveanu.