Ce rușine! Controversatul cancelar al Austriei, pus sub acuzare. Câți ani de închisoare riscă

Mare scandal pe scena politică din Austria, „dușmanul românilor" pe tema „Schengen". Fostul cancelar a fost pus sub acuzare pentru mărturie falsă. 

18 aug. 2023, 17:10
Ce rușine! Controversatul cancelar al Austriei, pus sub acuzare. Câți ani de închisoare riscă

Sebastian Kurz, fostul cancelar al Austriei, riscă să ajungă la închisoare. Politicianul a fost pus sub acuzare pentru mărturie falsă în fața Parlamentului, a transmis vineri, 18 august, Parchetul austriac pentru infracțiuni economice și corupție, susține Reuters.

Atât fostul cancelar, cât și fostul său șef de cabinet, Bernhard Bonelli, „sunt acuzați că au depus mărturie falsă în faţa aşa-numitei comisii de anchetă Ibiza din parlamentul austriac cu privire la presupuse suspiciuni de corupţie a guvernului său”, a precizat biroul într-un comunicat de presă, citat de agenția News.ro.

„Nu ne surprinde prea mult faptul că WKStA a decis totuşi să depună o plângere penală, în ciuda celor 30 de declaraţii ale martorilor care ne disculpă. Acuzaţiile sunt false şi aşteptăm cu nerăbdare ca adevărul să iasă în cele din urmă la iveală, iar acuzaţiile să se dovedească nefondate în instanţă”, a reacţionat fostul cancelar într-o postare pe Twitter.

Câți ani de închisoare riscă Sebastian Kurz, cancelarul Austriei până în 2021

Procesul fostului cancelar va începe la 18 octombrie şi, dacă va fi găsit vinovat, Kurz ar putea fi condamnat la până la trei ani de închisoare, a precizat tribunalul din Viena într-un comunicat.

Politicianul conservator a părăsit funcţia în 2021, după ce procurorii l-au plasat pe el şi pe alte nouă persoane sub investigaţie pentru suspiciuni de abuz de încredere, corupţie şi luare de mită cu diferite niveluri de implicare.

În 2019, vicecancelarul lui Kurz, fostul lider de dreapta, Heinz-Christian Strache, a demisionat din cauza unei înregistrări video în care acesta apare în Ibiza cu o femeie care se dădea drept nepoata unui oligarh rus. Potrivit presei internaționale, politicianul se oferea să-i aranjeze contracte de stat femeii şi îi explica cum se poate eschiva de la legile de finanţare a partidelor.

Sebastian Kurz, în vârstă de 36 de ani, a fost cancelar al Austriei în perioada ianuarie 2020 – octombrie 2021, dar și în perioada decembrie 2017 – mai 2019. Tânărul politician a îndeplinit funcția de ministru de Externe în intervalul decembrie 2013 – decembrie 2017.