Ce să NU faci în Postul Paştelui. Este cel mai sever dintre toate posturile de peste an şi începe pe 27 februarie

Postul Pastelui incepe anul acesta pe 27 februarie si se incheie pe 15 aprilie. Acest post este cel mai important, cel mai sever dintre toate posturile de peste an.

26 feb. 2017, 09:16
Ce să NU faci în Postul Paştelui. Este cel mai sever dintre toate posturile de peste an şi începe pe 27 februarie

Postul este o perioada de pregatire spirituala pentru toti crestinii care cred in Invierea Fiului lui Dumnezeu, rastignit pe cruce. Sarbatoarea Invierii Domnului are loc pe 16 aprilie la ortodocsi si pe 9 aprilie la catolici.

Ce sa nu faci in Postul Pastelui
1. In prima zi din post (lunea curata) femeile nu au voie sa munceasca in afara de spalatul vaselor. Vasele se arunca in podul casei dupa ce sunt curatate.

2. Tot in Lunea Curata (care anul acesta cade pe 27 februarie) unul din membrii familiei se trezeste dis-de-dimineata si arunca firmiturile ramase pe fata de masa de la ospatul din Duminica Lasatului de Sec pasarilor. Veniti pasari sa va dau si voua din bucatele mele cu care prind postul, dar si voi sa prindeti post de la bucatele de vara”, trebuie sa spuna acesta.

3. Marti, 28 februarie, femeile trebuie sa se clateasca de mancarea de dulce cu tuica. Femeile de la tara beau rachiu fiert cu piper ca sa aiba noroc tot anul. Aceasta zi se mai numeste si martea stramba sau Spolocania. In aceasta marti se mananca moare de varza acra si paine nedospita.

4. In prima sambata din Postul Sfant se sarbatorea pe vremuri ziua Sfantului Toader. Primesc o atentie speciala caii si vitele, pentru ca San Toader era insotit mereu de cai. Femeile nu au voie sa toarca.

5. Inainte de rasaritul Soarelui, tot in sambata lui Toader, fetele se duc in padure unde nu poate ajunge niciun animal si cauta radacini de iarba mare. In locul de unde iau aceste radacini trebuie sa puna sare sau faina.

Cu aceste radacini fetele nu au voie sa se joace ori sa le arunce, ci sa le fiarba ca apoi sa se spele pe cap cu ele. Dupa spalare, fiecare fata trebuie sa zica astfel: „Toadere, San – Toadere,/Da cosita fetelor cat coada iepelor/Si chica pruncilor cat coama cailor”.

6. Mijlocul Postului Mare e marcat de ziua numita Miezul Paresimilor. Sarbatoarea cade de fiecare data intr-o zi de miercuri, iar in Bucovina se respecta cu strictete chiar si in ziua de azi. Gospodinele trebuie sa numere ouale depuse de gaini pe care le-au strans pana in aceasta zi. Se spune ca numarul de oua pe care il au va fi identic cu cele pe care le vor duce femeile la sfintit in cos, in ziua Invierii.

7. Credinciosii nu au voie sa manance carne cu exceptia zilei de Florii (9 aprilie), cand este dezlegare la carne de peste.

8. In perioada Postului nu se fac nunti, nu se dau petreceri. Lumea nu se veseleste din respect pentru patimile traite de Mantuitorul sufletelor noastre.

Sursa: Revista Teo