Ce salarii au angajații de la Metrorex. Șeful sindicaliștilor a făcut dezvăluirea

O mulțime polemici s-au iscat pe fondul protestului din subteranul bucureștean, din 2021. Metroul a fost paralizat, la inițiativa sindicalistului Ion Rădoi. Totul a pornit de la salarii, considerate prea mici de angajați. 

01 nov. 2022, 09:53
Ce salarii au angajații de la Metrorex. Șeful sindicaliștilor a făcut dezvăluirea
Ion Rădoi, şeful sindicatului Unitatea

Ion Rădoi, liderul suspendat al Uniunii Sindicatul Liber Metrou, a dezvăluit luni seară, 31 octombrie, ce salarii sunt la Metrorex. Potrivit acestuia, venitul mediu lunar net, deci „în mână”, este de 5.000 de lei lunar. Pentru cei cu studii superioare, salariile sunt și mai mari.

„Dacă mergem pe net, vă pot da o medie, unde duce cumva peste 5.000 de lei. Cei care au studii superioare, undeva spre 6.000 de lei”, a declarat pentru B1 TV Ion Rădoi, care a precizat că un conductor poate ajunge și la 6.500 de lei pe lună.

„Avem peste 800 de oameni care lucrează noapte de noapte. Dacă (n.red. – un conductor) are ore pe care le lucrează la sfârșit de săptămână, de sărbători, plus orele de noapte, poate să se ducă la peste 6.000, la 6.500 de lei”, a mai precizat Ion Rădoi.

 

Cine este Ion Rădoi, cel mai vizibil personaj din scandalurile cu Metrorex

 

Timp de peste 15 ani a fost Ion Rădoi lider formal al sindicatului de la metrou. A prins 20 de miniștri ai Transporturilor în funcție. Cele mai mari tensiuni le-a avut cu Cătălin Drulă, de la USR, care declarase că are în vedere reduceri de salarii, în contextul crizei COVID-19.

Ion Rădoi a fost parlamentar din partea PDSR, devenit PSD, în două mandate, în legislatura 2000-2004, respectiv 2004-2008. Ion Rădoi a terminat Facultatea de Electronică și Facultatea de Telecomenzi Feroviare. De asemenea, el profesat la Telemecanica Trafic Metrou din București și apoi a devenit șef de sindicat la Unitatea Sindicatul Liber Metrou (USLM), din anul 2005.

În august 2022, Ion Rădoi a fost suspendat de Biroul Executiv al Sindicatului Liber Metrou din Metrorex din funcția de președinte al sindicatului pentru „fapte incompatibile cu funcția” deținută. Baronul de la metrou a fost trimis în judecată de DNA în aprilie, pentru „folosirea influenţei sau autorităţii având ca scop obţinerea de foloase necuvenite şi şantaj”, în dosarul care viza exploatarea nelegală a spaţiilor comerciale de la metrou.

Totuși, Ion Rădoi este perceput în continuare drept un lider de facto pentru angajații de la Metrorex.